Николай посреща принцове в "Квартала на богатите"

 Николай посреща принцове в "Квартала на богатите" | StandartNews.com

Холивудски звезди плащат по 18 000 долара за нощувка в един от най-скъпите хотели

Той се казва Николай Тевекелийски и е сбъднал "американската мечта". А може би и тази на много българи. Да живее сред блясък и петзвезден лукс, да посреща всеки ден принцове и холивудски звезди, да е обкръжен от яхти и частни самолети. Николай управлява един от най-скъпите хотели в "Ориндж каунти" - квартала на богатите. Пътят му към мечтаната кариера започва в Първа частна английска гимназия у нас.

Като дете Николай често пътува с родителите си и хотелите винаги му действат като адреналин. "Когато посещавахме с тях петзвездни хотели, ми харесваше да съм част от нещо изключително елегантно", спомня си той. В последната година на гимназията избира да се насочи към хотелиерството и в момента е единственият българин на толкова висока позиция в световен мащаб.

Заминава да учи в един от най-престижните швейцарски университети за хотелиерство - Сизър Риц, където изкарва една година. След това му дават възможност да се премести във филиал на университета по свой избор - в САЩ или Австралия. Заминава за Щатите. "Там открих кръг, съвсем различен от това, което очаквах. Аз имах очакванията за нещо грандиозно, но всъщност колежът е доста изолиран, разположен извън града, за да няма какво да изкушава студентите. Пътят до мола е 45 минути с автомобил", спомня си той. В университета заварил студенти от целия свят. "Трябва да се вградиш в едно общество, различно от твоето. Започваш годината със 100 точки за поведение и ако паднеш на 80, те изключват", спомня си той. А точки могат да отнемат за всичко. Отиваш на лекции небръснат - вземат ти 2 точки. Не си с вратовръзка - още 2 точки. "Първата година завърших с 96 точки, втората със 100. Не им дадох възможност да ми вземат точки", разказва Николай. Практиката започва още по време на обучението, като бъдещите хотелиери минават през всички стъпала на йерархията. Николай, който стажувал в хранителната част на хотелската индустрия, като студент белил дори картофи. "Практиката си след завършване обаче започваме като младши мениджъри и там ни обучават на по-висш тип дейности", спомня си той. След завършването се мести в Колорадо, ръководил е и хотела Сейнт Риджис, в който гостуват доста знаменити хора. Бил е мениджър на годината на "Хилтън". В момента ръководи хотел, в който цената на нощувка може да достигне 18 000 долара. Николай обаче е сдържан, що се отнася до имената на богатите и известните, които е посрещал. "Имена не мога да кажа, но калибърът е доста голям", казва той. Посрещал е и Бил Клинтън в момента, когато е вече слязъл от президентския пост. Дори имал любопитна случка с гардовете му, които преди настаняването на президента настояли да проверят не само личните данни, но и личния живот на всеки човек от персонала. "Това прекрачваше границата и не им разрешихме да го направят. Не им хареса много и заявиха, че могат да отидат в друг хотел. Ние поехме риска и отговорихме "Не бихме искали това да се случи, но ако се налага, сме готови да се стигне и дотам". В крайна сметка Клинтън останал гост на хотела.

"Ако 40 на сто от хората по света са бедни, 40 на сто - средна класа, 10 процента са много богати, 5 на сто - изключително богати, има и едни 5% толкова богати, че просто няма как никога да си изхарчат парите. Аз се занимавам с 1% от тези последни 5%", разказва Николай. Имал любопитна случка с един от принцовете на Близкия Изток, който дошъл с огромен антураж от 50-60 души и наел 10 -12 вили за цялата група. "Ния бяхме на 98% пълни, бяха останали няколко незаети вили. Когато хотелът е наполовина пълен, цените може да са 2-3000 долара. Но ако се напълни повече, скачат. Когато си пълен на 98%, една вила може да се отдава и за 15 000 долара на вечер", разказва Николай. Точно такъв бил и периодът, в който принцът отседнал за повече от 70 вечери. Оказало се обаче, че наблизо има няколко празни вили, резервирани по същото време от друг висок гост от същата част на света. От охраната на принца намекнали на Николай, че това не бива да се случва, защото е нарушение на йерархията. В близост до принца не бивало да има никой друг. В крайна сметка арабският принц предложил да плати престоя на другия гост на различно място и да откупи вилите, като ги остави празни, за да си осигури комфорт. "Бутнаха за 60 вечери двете вили с по четири спални - просто да стоят празни, за да няма хора около тях. На другия гост наехме вила, за която той не плати нищо, добавихме и лимузини и частни самолети, които да летят до Вегас, защото той бе пристигнал с тази цел", разказва Николай.

Мястото, което той управлява, има 128 вили с гледка към океана и голф игрища. "Има къщи с гледка за милион, и къщи с гледка за милиарди. Само гледката качва с 50 млн. долара цената на вилата", разказва той. Вилите имат всички качества на петзвезден хотел, но съществува и един допълнителен лукс, който на много малко места се предлага. Това е нещо като личен иконом на твое разположение. Твоя сянка. Той може да ти отвори врати и да свърши неща, за които човек от твоя екип би се затруднил. Да намери в последния момент билети за събитие от световна величина. "Искаш нов костюм - не ти отиваш в бутиците, те идват при тебе, за което им се плаща, но парите не са проблем", разказва Николай. "Искаш частен хеликоптер след 15 минути или частен самолет - моля. Искаш седем автомобила до 20 минути - звъни се в Бевърли хилс и тутакси биват докарани 12 или 15 "Ламборгини", за да си избереш какъв цвят и какви джанти искаш.

"Не си позволяваме да правим грешки, изключително внимателни сме какви хора наемаме. Работниците при нас са с по 10-15 години стаж в най-луксозните хотели. Когато влезе човек в този свят, много трудно излиза. Искаш да се срещаш с холивудски звезди, с най-богатите хора на света - те всеки ден са при нас. Това ти дава статут, затова има хора, които никога не биха напуснали. Просто са в един различен свят. Ние предлагаме начин на живот, не сме хотел. Лично съм организирал частни яхти и самолети на гости от такъв ранг, че е невероятно", разказва Николай. Когато гостите отправят молби към него, той спазва едно основно правило - първо отговорът да е "да", а после питаш какъв е въпросът. Голяма звезда от киното например организирала събитие там и поискала четиристаен апартамент. "По това време нашият най-голям апартамент беше тристаен. Огромен, но тристаен. Цената от порядъка на 18 000 долара на вечер. Той обаче държи на 4 спални. Казах на моя екип "Знаете ли как се бута стена", главният инженер отговаря "Да". Бутнали стената и преустроили апартамента в петстаен, като звездата платила невероятна цена, включително за това да се преустрои и пребоядиса.
Николай смята, че вече е сбъднал американската мечта и амбициите му оттук - нататък са по-различни. "Моите амбиции се променят. Променя ми се манталитетът и искам да се занимавам с нещо, което помага на хората, или например с консултантство. Мога да оказвам помощ на хора, които имат нужда да се доразвият в определена сфера. Това вече не е за правене на пари", допълва Николай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай