Дядо Николай: Съжителство без брак е пъклено дело

 Дядо Николай: Съжителство без брак е пъклено дело | StandartNews.com

Пловдив. Пловдивският митрополит Николай се помоли за вразумяване на законотворците, които пишат разпоредбите за сурогатното майчинство, за съжителството без брак и за забрана участието на децата в религиозна дейност. В проповедта си за големия християнски празник Успение Богородично владиката обяви, че ще се моли всичко това да не се случи.

„Какво означава закон за сурогатното майчинство? Простете, ще се изразя грубо – това означава утроба под наем”, обяви пред миряните, които дойдоха за празника в пловдивския катедрален храм „Света Богородица”.

„Ние молим за вразумяване на българските майки, които избиват децата си още преди да са се родили чрез абортите. Молим да не се случи и приемането на законопроекта за атеизма при децата, който цели да ги отдели от Бога. Молим се да не се случи деградацията на българското семейство, която са наумили чрез закона за съжителството без брак, ще молим да не се осъществи това пъклено дело, защото така ще се унищожи основната клетка на нашето общество. Нещо повече – ще се унищожат малките христови църкви, каквито са семействата. Какво е съжителстов без брак : една имотна сделка”, обяви дядо Николай.

След литургията за празника, която продължи повече от три часа, владиката на Пловдив заяви, че не само той, а и цялата църква винаги ще се обяви срещу онова, което противоречи на божествения закон, на живота на светата православна църква, на нравите, на добродетелите, на морала и благочестието на нашия православен народ. По отношение на сурогатното майчинство той коментира още, че то е влияние отвън. По думите му този термин целял да не може народът да разбере и да осъзнае за какво става дума.

Съжителството без брак е грях, отсече още дядо Николай и допълни, че то е заплаха за обществото в духовно отношение. В морално отношение е заплаха дотолкова, доколкото всеки грях водел до страдание в ада. „Ето защо съвместното съжителство без брак, което се нарича прелюбодеяние според светата библия не би следвало да се узаконява от българската държава”, каза владиката. Припомни и позицията си срещу онази част от законопроекта за децата,която цели да забрани участието им в религиозни дейности.

„Това означава да забранят вероучението, да забранят на родителите на кръщават децата си, да ги водят на църква, да забранят може би да празнуват Рождество Христово и Възкресение, защото и това е религиозна деяност. Може някой цели да забрани и изпълнението на десетте божи заповеди от децата, защото и тяхното изпълнение е религиозна дейност”, коментира митрополитът. С радост наскоро разбрал, че този законопроект е спян и благодари за това на министър- председателя Бойко Борисов, който по думите му винаги се е съобразявал с посланията и позицията на Светия синод по различни въпроси.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай