Четвъртък,

30 000 км до амурските тигри и първите американци

От: Администратор -
30 000 км до амурските тигри и първите американци
A
A
A

Николай Овчаров, София-Москва-Владивосток

Приключи уникалната експедиция в Далечния изток, предприета между 1 и 14 ноември 2014 г. Освен мен в нея са Младен Станев, с който вече два пъти сме обикаляли Централна Азия, и трима приятели от Силистра. Аз, Младен и Александър Сабанов сме и офицери от Ордена на тамплиерите и имаме поставена от Великия приор ген.-майор Румен Ралчев задача да се запознаем с хора, които биха могли да споделят нашите идеи (България е ментор на Русия по пътя и към присъединяване към тамплиерското движение). Многочасовият полет започва от София, минава през Москва и

накрая достига до руския център на Далечния изток

и област Приморие, красивия Владивосток.
В продължение на седмица разглеждаме бреговете на Японско море, арката на престолонаследника на Руската империя Николай Романов, последната спирка на Транссибирската железница, фортовете и оръдията на най-голямата руска морска крепост, спираща десетилетия амбициите на милитаризирана Япония. Заедно с това наблюдаваме в диви условия уникални животни като петнистия елен и почти изчезналия амурски тигър.
Кулминация е лекцията ми за постиженията на тракийската цивилизация, изнесена на 6 ноември във Федералния Далекоизточен университет пред стотици студенти и преподаватели. Тя има изключителен успех и вече ми е предложено да изнеса там втора лекция,

този път за делото на светите братя Кирил и Методий

за 24 май 2015 г. Ще припомня, че това е любимият университет на Владимир Путин и само няколко дни след лекцията ми той отново е там.
После идва голямата цел - полуостров Камчатка в най-източната част на Азия. Това са вулкани и прекрасни гледки край океана, но и ужасни виелици и студ. От главния град Петропавловск Камчатский в силна снежна буря пътуваме 600 км на север до живописното селце Ессо. Старинни къщи в руски стил и жилища на изконните жители - каряки и евени. В нашето камчатско приключение не липсват кучешки впрягове и моторни шейни. Накрая сме приятно изненадани - улучили сме момента, когато от север по тези места мигрират едни от най-едрите земноводни - сивучите или морските лъвове.
Но за мен като археолог е особено вълнуващо да видя и заснема откритите находки от палеолитното селище при Ушкинското езеро. Става дума за разкопки на видния руски археолог Николай Диков, проведени през 60-90 г. на ХХ в. Те са ключови в доказването на една от най-важните теории в археологията - за произхода на американските индианци. Чак до 12 000 г. пр. н. е. Америка и Азия са свързани със суша през днешния Берингов пролив. Именно оттам минават първите хора, населили американския континент и дали началото на първите индианци - ескимосите и алеутите.

А пътят им започва от Камчатка, което вече е доказано от руските археолози. Буквално в последните години американските учени пък намериха погребение на дете в щата Монтана, наречено условно Анцик 1. Чрез ДНК методи възрастта му се определи на 12 600 години, а генетичните му белези го отнасят към далекоизточната култура Кловис.
Експедицията завърши, но остави у нас незабравим спомен. Изминати са близо 30 000 км, като реално сме обиколили целия Азиатски континент.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички