10 експерти нищят чудото в Стамболийски

И втори инвалид стана от количката и си тръгна, каза попадията Милка

10 експерти нищят чудото в Стамболийски | StandartNews.com

Стамболийски. Стават ли чудеса в църквата на отец Стоян от Стамболийски? След като жена проходи там след молитва, вчера и сакат мъж се разделил с инвалидната си количка, макар и не пред публика, разказа попадията Милка Божурина. "Човекът дойде рано сутринта и помоли отчето да му прочете молитва", обясни тя. По думите й докарали мъжа в количка, а след молитвата той си тръгнал, ходейки. Чудото обаче е станало при закрити врати и без свидетели. На всичкото отгоре вярващият не си казал името - споделил само, че идва от град Септември. Медиите обаче бяха надлежно уведомени за събитието. Истерията около чудесата в храма провокира и църквата да започне проверка има ли чудо в Стамболийски.

Комисия от 10 духовници и медици ще проверява чудото в храма "Света Троица" в Стамболийски. Митрополит Николай, в чиято епархия се случва това, разпореди протосингелът отец Добромир Костов да събере специалисти с нужната квалификация, които да направят експертизата. Крайната дума след проверката ще има Светият синод на Българската православна църква.

"С понятието "чудо" не бива да се злоупотребява, за да не се предизвикват у вярващите изкушения и съблазни", заявява дядо Николай. "Прибързаното определяне на дадени факти и явления като чудо, без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно-каноничен ред, е в състояние вместо да укрепи, да разколебае вярата и да нанесе щета на авторитета на православната църква", допълни митрополитът. "Вярата в Бог и обръщането с искрена молитва към Него, Света Богородица и другите светци и Божии угодници е в състояние да предизвика въздействието на Светия Дух и чрез Него появата на благотворни, положителни явления", твърди дядо Николай. По думите му това, което хората възприемат и обясняват с понятието "чудо", са трансцедентни процеси, непонятни за науката и медицината, но които се проявяват чрез обективни факти. "Да, чудеса има. Искрената вяра в Бога е в състояние да предизвика чудеса. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказан", допълва владиката.

Първото "чудодейно" прохождане на 30-годишната Ваня Великова в храма предизвика бурен скандал. Младата жена бе докарана за неделна литургия от майка си Виолета. Преди това тя сподели, че много искала да ходи, но се родила болна и нямало доктор, който да й помогне. Майка й също заяви, че ходенето по мъките започнало още от раждането на дъщеря й. Ваня претърпяла множество операции у нас и в чужбина, но така й не се оправила. След като споделиха болката си, двете жени влязоха да се помолят в храма. Час след това гръмна новината, че отец Стоян прочел молитва на сакатата, казал й "Стани и ходи!" и тя се изправила от инвалидната количка. Нещо повече - обиколила без чужда помощ цялата църква. Свидетели на чудото станали миряните, които по това време присъствали на службата.

Ден след това обаче комшийката на Великови - Янка Бенчева, обяви, че прохождането на Ваня в храма след молитвата е измама. По думите на съседката и сина й Стоянмладата жена ходела от три години, а голяма заслуга за това имала самата Янка. Според Бенчеви целта била да се привлекат в църквата болни и сакати от цялата страна и по този начин да се печелят пари. Стигна се до бой в църквата между Бенчева и жените, които станали свидетели на чудото. Наложило се полиция да ги разтървава, а след мелето Янка била с навехната и посинена ръка. Скандалът бързо стигна до медиите и се върна с пълна сила обратно в Стамболийски, където хората се разделиха на две групи - вярващи и невярващи в чудото. Според попадията Милка второто прохождане на сакат човек в църквата "Св. Троица" вчера е знак за невярващите, че чудото е истинско. Отец Стоян също се кълне, че Ваня е проходила за първи път в неговия храм, но не той, а Господ вдигнал младата жена на крака. "Чудеса стават непрекъснато в нашия храм", допълни и съпругата му. Двамата обаче не ги разгласявали, защото им стигало удовлетворението, че молитвите на отец Стоян се чуват. Тъй като прохождането на Ваня станало пред много хора обаче, нямало как да го скрият и затова започнали да споделят. Сега съжаляваме, че сме говорили, казват свещеникът и жена му. Смятат, че така са отприщили зла сила срещу добрините, които вършели и това зло се е вселило в съседката Янка.

Ванга предрекла събитието

Баба Ванга предрекла преди години, че Ваня ще проходи в църква. Ние сме ходили много пъти при нея в Петрич, разказа майката на болната жена Виолета. Баба Ванга дори станала кръстница на другите две деца на Великови - близнаците Петър и Павел. За Ваня казала, че ще има подобрение, но ще минат много години. Сбъднало се пророчеството, че ще се лекува в чужбина и при доктори в България. Ванга ги пратила и при един ортопед в болницата в Горна баня, който също положил много усилия да помогне на момичето, но не било достатъчно. След това петричката пророчица им казала, че Ваня ще проходи в голям православен храм. Според Виолета това се случило в "Света Троица". Майката обаче се притеснява от разразилия се скандал. Вчера плачеше силно на улицата пред дома им и обвиняваше Янка, че се е обърнала срещу тях. По думите на Виолета след скандала в църквата и репортажите по медиите дъщеря й се затворила вкъщи, отказвала да излиза и по цял ден плачела. За всичко според Виолета била виновна комшийката. Съседката Янка вчера трябваше да бъде в дома си в Стамболийски, за да представи своята гледна точка. По телефона обаче тя обясни, че внезапно тръгнала за Брацигово. Според Виолета Великова Янка се била скрила, защото се срамувала от постъпката си от другите комшии. Други комшии на болното момиче споделиха, че Великови са излъгали за чудотворното прохождане на Ваня. Момичето си ходи, а те го представиха за Божията промисъл, коментираха комшиите. Признават, че Ваня не можела да се движи без придружител, но са я виждали да се изправя на крака и да пристъпва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай