10 лири струва първата китара на Джон Ленън

Великият музикант на 9 октомври можеше да полива 80

10 лири струва първата китара на Джон Ленън | StandartNews.com

Ако Джон Уинстън Ленън беше жив, световният рок може би щеше да изглежда по друг начин, а самият той да празнува 80 на  9 октомври. На самата дата Шон Оно Ленън интервюира Пол Макартни за отношенията с баща му Джон Ленън в двучасово шоу, посветено на юбилея, съобщи Би Би Си, цитирана от Дарик. Пол признава в разговора, че първите опити да творят заедно с Джон "не бяха много добри". "После започнахме да пишем малко по-качествени парчета и се наслаждавахме на процеса да се учим един от друг - и нещата потръгнаха". Документалната програма на Радио 2 е в две части. Шон разговаря и със своя полубрат Джулиън за баща им, както и с Елтън Джон. Ето и някои повече или по-малко фаталния цифри в съдбата на великия музикант, който остана на 40.

Бъдещият бийтълс изплаква за първи път в 18, 30 часа в клиника в Ливърпул. Майка му Джулия Стенли е сама, защото баща му Алфред Ленън е на фронта. Щастливата родилка прибавя към първото име на момченцето и това на на тогавашния министър-председател на Великобритания сър Уинстън Чърчил.

Джон е на 4, когато отива да живее при леля си Мими и мъжа й Джордж Смит, защото собствените му родители нямат време за него, карат се постоянно и в крайна сметка слагат край на неустановените си юридически отношения. На 6 детето тръгва в началното школо „Доувдейл“, на 12 влиза в училището „Куори Бенк“, където нито заляга над учебниците, нито спазва дисциплината. Той е на 13, когато чичо му Джордж Смит умира и това го потапя в депресия.

На 16 вече се увлича по рокендрол истерията, заляла цяла Великобритания. Неговият идол е Елвис Пресли. Първата китара на Джон струва 10 лири. Купува я на старо разкаялата се Джулия, която има ново семейство, но наема квартира близо до жилището на сестра си, за да бъде по-често с Джон. За да изкупи родителските грехове от ранната си младост, тя му позволява всичко – за разлика от Мими, която напразно настоява и за добро възпитание, и за качествено обучение.     

През 1957-а Джон създава първата си група, „Куоримен“, заедно с приятелите си Пит Шотън, Найджъл Уали и Айвън Воугън. Дебютното им представление е върху платформа на камион. На 6 юли същата година изнасят концерт за храмовия празник на енорийската църква в Уултън, където Айвън довежда Пол Маккартни. Въпреки че е пиян, Джон е впечатлен от момчето, което свири на китара по-добре от него, и го кани в бандата. Макартни на свой ред въвежда още един авер в лоното на рок братството - Джордж Харисън.

През 1960-а Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Стюърт Сътклиф сформират The Silver Beatles – „Сребърните Бийтълс“. Година по-късно първата дума от името на групата отпада. Тогава е и същинският им страт – в ливърпулския клуб „Кавърн“.

Свирят там 300 пъти до 1963-а. През 1965-а „Бийтълс“ става първата група, изнесла концерт на стадион пред 55 600 души в Ню Йорк. През 1966-а Ленън среща авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно. Той се развежда със Синтия, майката на сина му Джулиън, за да се ожени за новата си муза  през 1969-а в Гибралтар.

До 1970-а „Бийтълс“ издават 12 студийни албума във Великобритания и един в САЩ. След разпадането им Ленън започва солова кариера и пуска 8 студийни тави.

Джон Ленън и Йоко Оно се разделят временно през 1974-а и той заминава за Лос Анджелис. След няколко неуспели бременности на Йоко, тя ражда Шон - на рождения ден на Джон през 1975-а. Семейството се установява за постоянно в Ню Йорк. След дълга творческа пауза Джон започва работа по нов албум – „Двойна фантазия“, който ще се окаже последният в живота му.

3 седмици преди официалната му премиера през 1980-а  маниакът фен Марк Дейвид Чапман убива бийтълса пред прочутия билдинг „Дакота“ срещу Сентръл парк в Ню Йорк – там живее фамилията Ленън. Престъпникът, изстрелял пет куршума в Джон, изчаква полицията, четейки „Спасителят в ръжта“ на Селинджър. Рокаджията умира по-късно в болницата, а Чапман получава доживотна присъда.  Денят е 8 декември – една от най-черните дати в поп културата на миналия век. През август 2020 Чапман се извини на Йоко Оно по време на съдебно заседание за освобождаването му под гаранция. "Искам само да подчертая, че съжалявам за престъплението си", каза Чапман. "Това бе изключително егоистично действие. Съжалявам за болката, която съм причинил на Оно. Не спирам да мисля за това". Джон Ленън е сред най-печелившите мъртви звезди на планетата, чието творчество продължава да генерира приходи. През 2019-а от списание „Форбс“ отчетоха 14 милиона долара за Джон. 

През юни 1983-а в министерството на външните работи в София пристига благодарствено писмо от името на Йоко Оно, изпратено на 31 май и подписано от асистента на мадам Ленън. Вдовицата благодари за сто розови храста, изпратени от България за мемориалния кът на Джон Ленън в Сентръл парк в Ню Йорк, известен като Ягодовите полета по името на прочутата песен на „Бийтълс“. За мото е избран текстът на Джон “Представи си, че всички хора живеят в мир” (Imagine). На монтираната мраморна плоча са изброени 31 държави, официално присъединили се към инициативата. По азбучен ред сред първите е отбелязана и България, пише Е-вестник.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай