Звездопад във Венеция

Звездопад във Венеция | StandartNews.com

Филм за Нийл Армстронг откри 75-то издание на най-стария кинофестивал в света

„Първият човек" на Деймиън Шазел откри 75-то издание на Мостра Венеция – най-старият кинофестивал в света. Драмата, която е и в конкурсната програма, е посветена на първия човек, стъпил на Луната - Нийл Армстронг. Райън Гослинг е пълен отличник като астронавт номер едно, твърдят критиците. Той и Шазел доказаха пълната си хармония пред камерите в „Ла ла ленд", въпреки че Гослинг се размина с актьорския си „Оскар". Завладяващата история за проекта на НАСА, фокусирана през 1961-1969 е базирана върху книгата на Джеймс Р. Хансен. Филмът изследва цената, която Армстронг и Америка трябва да платят, за да постигнат една от най-опасните мисии на човечеството.

Шазел за втори път дава старт

на Мострата, след като през 2016-а показа за първи път „Ла ла ленд" именно на остров Лидо.
Към Гийермо дел Торо, шеф на основното жури, вече се присъединиха Наоми Уотс, Кристоф Валц, Трине Дирхолм („Nico, 1988"), режисьорите Тайка Уайтити /"Тор: Рагнарок"/, Силвия Чанг, Никол Гарсия /"Площад „Вандом"/, Паоло Дженовезе и Малгожата Шумовска. Киносъстезанието „Хоризонти" пък ще бъде оценявано от жури с председател Атина Цангари. С режисьорката на съседите ще работят Майкъл Алмерейда, Фатиме Мохамед-Ария, Мохамед Хефзи, Алисън Маклийн, Андреа Палаоро.
Конкуренцията за тазгодишните „Златни лъвове" е наистина впечатляваща - „Балада за Бъстър Сгръгс" на братята Коен, „Двоен живот" на Оливие Асаяс, „Братята на сестрите" на Жак Одиар, „Work Without Author" на Флориан Хенкел фон Донерсмарк, римейка „Суспириа" на Лука Гуаданино, „22 юли" на Пол Грийнграс, „Фаворитът" на Йоргос Лантимос, „Петерлу" на Майк Лий, „Пред портата на вечността" на Джулиан Шнабел... 21 заглавия, избрани между 1650. Бенисио дел Торо ще оценява сънародника си Алфонсо Куарон, който се завръща в голямото кино с „Roma" - първият му филм след "Гравитация" от 2013-а. Лентата разкрива социалната йерархия и нейните борби на фона на политически смут в Рома - квартал от средната класа в Мексико сити. Младите домакини Клео (Ялица Апарисио) и Адела (Нанси Гарсия Гарсия) работят за София (Марина де Тавира), майка на четири деца, която се справя с живота без съпруга си. Всички те се опитват да създат нова форма на приятелство и солидарност в страната, в която расата и класата са вплетени, а сблъсъкът между правителствената армия и студентските демонстрации е всекидневие. Със своите 135 минути „Roma" е вторият филм на Куарон, който продължава над два часа след „Затворникът от Азкабан". Разпространителите Netflix гарантират, че освен в онлайн платформата им, „Roma" ще може да бъде видян и в киносалоните. Онлайн премиерата е на 14 декември 2018, а следващите му участия във фестивали са в Торонто и Ню Йорк.
Във Вeнеция ще има още едно голямо завръщане – на Натали Портман, която през март на 2017-а стана майка за втори път и за кратко излезе от играта.

Сега Черният лебед блести

в музикалната драма на Брейди Корбет „Vox lux" и предизвикателството към Натали е съвсем различно. Тя е оцелялата след престрелка Селест, която се превръща в международна поп сензация. Историята се случва между
1999-а и наши дни, проследявайки културната революция на XXI век през погледа на главната героиня. В мюзикъла се разписват още Джъд Лоу, Рафи Касиди, Дженифър Ел, Стейси Мартин, а британският оператор Лол Кроули го е заснел на 65- милиметрова лента. В оригиналния саундтрак звучи австралийската звезда Sia - Сия Кейт Изобел Фърлър.
Режисьорският дебют на Брадли Купър, римейка „Роди се звезда", е с премиера извън конкурса и с Лейди Гага, която ще доплава във Венеция на 31 август. Ценителите ще гледат ремастерирани класики на Лукино Висконти, Били Уайлдър, братя Тавиани, Дон Сигел, Ален Рене и Джон Карпентър. Новите си документалистики във Венеция ще покажат Емир Кустурица, Амос Гитай и Сергей Лозница.
Мощна кинаджийска интрига с привкус на много милиони се завъртя около участието на стрийминг канала Netflix. Три от неговите шест заглавия са в надпреварата – пълна легитимация след изолацията в Кан през май. Собствениците на салони в Италия протестираха срещу присъствието на Netflix във Венеция, но шефът на Мострата Алберто Барбера се направи, че не ги чува.
На 75-то издание ще бъдат връчени и две награди за цялостен принос. Почетен "Златен лъв на Сан Марко" ще получи Ванеса Редгрейв. Легендарната дама, която има по много от всички възможни номинации и статуетки, е обявена за една от 10-те най-добри актриси на всички времена. Редгрейв е споделяла, че киното отдавна и безвъзвратно е напълно подчинено на парите, че седмото изкуство робува на маркетинга и рекламата, че качеството става жертва на системата, наложена от големите продуценти.

Ванеса Редгрейв не понася и насилието

което властва в две-трети от съвременните продукции. „Понякога актьорите се чувстват напълно безполезни", коментира великата Редгрейв. Неслучайно синеоката чаровница с удоволствие се включи в няколко романтични драми. В една от тях тя участва с мъжа на живота й Франко Неро.
Другият „Златен лъв" е за канадския режисьор Дейвид Кроненбърг, който в началото на кариерата си е смятан за маниакален експериментатор. Едва когато през 1982-а излиза "Видеодром", той печели респекта на арт гилдията, третирайки темата за програмирането на хората чрез средствата за масови комуникации и най-вече чрез телевизията. През 1983-а излиза екранизацията му на романа на Стивън Кинг "Мъртва зона", следват "Мухата" (1986) и "Dead Ringers" (1988) с Джеръми Айрънс. "Голият обяд" (1991) екранизира едноименната книга на Уилям С. Бъроуз, а "М. Бътерфлай" (1993) е киноадаптация на бродуейската постановка по пиесата на Дейвид Хуанг. Шокиращият "Катастрофа" (1996) пък представя режисьорската версия на култовия роман на Балард "Екзистенц".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай