Тайните на Чарли Чаплин

Всичко в „Моята автобиография. Чарлс Чаплин“ хваща за гърлото

Тайните на Чарли Чаплин | StandartNews.com

Виртуоз на комедията, баща на нямото кино, скандално последователен в оптимизма си – нито едно от тези определения сякаш не е достатъчно, за да опише Чарли Чаплин: дребният скитник с грамадни обувки, тясно сако, папийонка, бастунче, бомбе и мустачки, който завинаги променя света на киното. А невероятната му съдба и противоречиви възгледи само допълват изумителния образ на твореца, актьора и човека.

Неговата история е  „история от мечти, желания и натрупан опит“. И оживява чрез собствените му думи в откровената, прочувствена и все пак забавна „Моята автобиография. Чарлс Чаплин“ /“Сиела“/. Публикувана за пръв път през 1964 г., „Моята автобиография“ е от първите мемоари на знаменитости и сега се появява след дълго отсъствие на пазара в ново издание на български език в превод на Веселин Измирлиев.

„Каквито и да са били превратностите на съдбата в моя живот, мисля, че щастието и нещастието връхлитат случайно като облаци през лятото…“

Вместо живот в разкош и блясък, приказката на малкия Чарлс Чаплин започва в ужасяващата бедност на копторите на Южен Лондон, където  с майка си и своя по-голям брат Сидни живее от стая в стая, от приют за бедни в приют за бедни.

Докато един ден щастието не решава да почука на вратата им - Чарли стартира своята кариера в една от трупите на знаменития тогава Фред Карно. И ще се превърне в легендата, предизвикала най-бурни реакции със своята тишина - немите филми „Треска за злато”, „Модерни времена”, „Светлините на града”, а по-късно и „Великият диктатор”. Чаплин не пести подробности около личния си живот и неуспешните си отношения с много по-младите Милдред Харис, Лита Грей, Полет Годар и Джоана Бари, както и политическите нападки, които го карат да напусне Съединените щати. Но повдига завесата и към силната и романтична любов, която открива в лицето на Уна О’Нийл – доказателството, че „голямата любов е най-красивото от всички разочарования за един творец, защото той не намира думи да я изрази“.

Сред страниците на тази книга ще откриете интимната изповед на човека и артиста Чарли Чаплин – ще се сблъскате с неговите страхове и копнежи, ще се  разходите из историята на света на новото кино през очите на неговия основоположник. И най-вече ще усетите топлината и обичта към живота, който понякога може да бъде несправедлив, но винаги си струва живеенето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай