Световен режисьор се изповядва в книга

Четем автобиографията на Жан-Жак Ано, който оглавява журито на фестивала „Синелибри“

Световен режисьор се изповядва в книга | StandartNews.com

Автобиографията "Един живот за киното" на Жан-Жак Ано /“Колибри“/ излезе на български малко преди прочутият режисьор, сценарист, продуцент и носител на пет награди "Сезар" да стане почетен председател на журито на "Синелибри". Изповедта е написана в съавторство с Мари-Франсоаз Льоклер, но всичко за седмото изкуство е разказано от първо лице. Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори жив класик като Франсоа Трюфо. Когато стига до голямото кино, триумфира още с дебюта си - през 1976-а  с "Черно и бяло в цвят", който му носи "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Почти всички негови проекти го отвеждат в четирите краища на света - Кот д`Ивоар, Канада, Аржентина, Испания, Кения, Италия, Шотландия, Виетнам, Тунис.

Жан-Жак Ано е от малкото европейски режисьори с международна кариера, която продължава повече от пет десетилетия. Едва на 9 той заявява на майка си, че ще бъде кинорежисьор и нищо друго. Целта отдавна е постигната и някои от филмите му - "Името на розата", "Мечката", "Любовникът", "Седем години в Тибет", "Братята тигри", са любими на милиони зрители по целия свят. Темите са различни, но посланията им са универсални. Резултатът: Ано безспорно е най-световният от френските режисьори, уловил таланта на някои от най-великите – от Патрик Дьовер до Шон Конъри, от Брад Пит до Рейчъл Вайс.

Очаква се Ано лично да обяви носителя на голямата награда в рамките на официалната церемония по награждаване на 24 октомври. Събитието ще бъде съпроводено с премиера на книгата на Ано и с прожекция на "Любовникът".

Шестото издание на "Синелибри" ще се състои между 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната под мотото "Възпитание на чувствата". Екстравагантната криминална комедия "Кръстницата" по романа на Анелор Кер с Изабел Юпер  дава старт на елитния форум на 18 октомври в зала 1 на НДК.

Модулът "Който няма чувство за хумор, няма чувства" включва още неустоимата комедия на Даниел Коен "Щастието на някои", в която блестят Венсан Касел и Беренис Бежо, както и експерименталната комедийна драма "Зеровил" на Джеймс Франко, своеобразно намигване към Куентин Тарантино и "Имало едно време в Холивуд".

В модула "Сънят на разума" се открояват психологическият трилър с хичкоковски привкус "Заливът на тишината" с Олга Куриленко, мистериозната драма "Последният Вермеер" с Гай Пиърс и Клаес Банг, шокиращата кримка "Мафия Inc." със Серджо Кастелито. Гвоздеи в категорията "Мъдростта побеждава съдбата" са филмите "Ето ги младите мъже" по един от най-амбициозните ирландски романи за последното столетие, "Годината на смъртта на Рикарду Рейш" по големия Жозе Сарамаго и политическата драма "По време на войната" на режисьора Алехандро Аменабар, която отдава почит на Мигел де Унамуно.

Френският романс "Една русалка в Париж" и германската драма "Нарцис и Голдмунд" по шедьовъра на Херман Хесе ще ни разкрият доводите на сърцето. Модулът "Когато фактите говорят" предлага документалните "Гетсби в Кънектикът" - неразказаната история на противоречивия герой на Франсис Скот Фицджералд, и "Мълчание с достойнство" на Адела Пеева. Мисия "Българско кино" обхваща някои от най-впечатляващите родни адаптации от последните десетилетия, отличени у нас и на международни кинофоруми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай