Слави готви супа с азот

Колибаров изкушава летуващите в Слънчев бряг със сладоледи от пъпеш и мента

Слави готви супа с азот | StandartNews.com

Слави Колибаров е факирът по Черноморието, който твори кулинарни чудесии. Базирал се е в Слънчев бряг, където тази неделя ще демонстрира на всички гости на курорта технологията за готвене с течен азот. Пред очите на гурмеджиите в La Piazza той ще измайстори сладолед от пъпеш и прясна мента. Специален негов гост е Ради Стамболов, познат от журито в телевизионното състезание Lord of The Chefs. Той ще заложи на сладоледени целувки. Ще има още шоколадови бонбони с плънка от прясна мента и други билки.

Макар да казва, че не е изоставил обикновената печка, Слави приготвя манджите си с течен азот вече от година и половина. С него може да извърти всичко - от салати през манджи до десерти. Готви се на минус 180 градуса, поради което се използват специални ръкавици и очила. Технологията запазва всички полезни вещества, витамините са непокътнати. Това е любимата схема на онези, които изповядват принципа, че колкото по-малко е обработван един продукт, толкова по-добре запазва качествата си.

"Не вреди по никакъв начин и не оставя следи", обяснява Слави.

Азотът се съхранява в специална бутилка, която струва около 3000 лева, но може да се използва доста време. Поръчва се най-често в София. Слави не препоръчва на запалените да пробват този метод у дома си. "Най-малкото не е безопасно. Допирът до кожата няма да е никак приятен", казва той. По родното Черноморие само неговата "азотена обител" е известна, но технологията е позната и в по-тежкарските ресторанти на столицата.

С азота Слави приготвя всякакви сладоледи - като по-познати с пъпеш или с прясна мента. Но той не се задоволява с традиционното. Вае ледени изкушения и от моркови. Прави домашен сладолед с домати и мастика или с диня и узо, лятна, стандартна и любима комбинация. Слави готви и шоколадови бонбони с крем от мента. Първо бърка сместа от прясна мента, която овалва в шоколад, прекарва през течния азот и замразява. Азотът е чудесен и за приготвяне на коктейли като мохито.

Всички тези приложения на иновацията са известни и на света - може би заради това Колибаров не се задоволява само с тях. Чрез новия метод той приготвя и български народни манджи като студена крем супа.

Слави казва, че летуващите по морето поръчват най-вече леки храни като салати, пилешко и риба. Затова е разработил и свои специалитети в тези области. Един от хитовете в менюто му са миди "Сен Жак" - с пъпеш, червена чушка и прясна мента. Измислил е и страхотна салата с киноа и елда, комбинирани с авокадо или с цветно цвекло, която възстановява витамините и е особено полезна за кожата при изгаряния от плажа.

Самият той подбира продуктите, които хапва, но понякога му отпуска края. "Много хубаво не е за хубаво", казва Слави. Той е професионален готвач от 7 г., а е само на 27 години. Работи още от осми клас по кухни в родния Смолян. "Започнах като най-обикновен помощник в традиционен ресторант", спомня си той. Първият му учител е Георги Киряков. Запалва се и завършва туризъм, а след това и частен колеж. Ходи на специализация в Германия. Минава през уроците и на майстор-готвачът Тони Иванов. Работи в тузарски ресторанти в Банско и Пловдив.

"Успях да обиколя доста и да се срещна с хора, каквито не съм очаквал. Кулинарията е море без дъно. Никой не може да каже: "Край, достигнах го!". Всеки ден излиза нещо ново, винаги има свежи комбинации. Всеки успява да покаже някаква иновация", твърди маестрото.

За седемте си години в голямата кухня Слави е печелил два пъти отборната купа на националния кулинарен конкурс. Грабва и гран при в Турция. Очарова съседите с българска национална кухня, но в гурме стил. Оформя ястията по страхотен начин. "Дори кавърмата може да бъде презентирана ефектно. Първо се храни окото", убеден е готвачът. Печели състезанието именно с кавърма, приготвена от три вида меса. Остава впечатлен от техните десерти - баклавата и локума. "Сладоледът им е много интересен, разпъва се като дъвка. Много ми хареса. Приготвя се ръчно. Не успях да открадна някоя рецепта", разказва за приключението той. И мъдро обобщава за професията си: "В нашия бранш се краде, рядко се показва."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай