Съдят Обама заради Кристо

Съдят Обама заради Кристо | StandartNews.com

"През годините не промених нищо от моите възгледи. Изкуството съществува в името на свободата. За мен тя е над всичко. Нямам галеристи и дилъри. Общувам сам с колекционерите и продавам лично картините си. Така финансирам огромните си проекти, които не ми носят пари, не се продават". Това казва Кристо в интервю пред Жени Атанасова за БНТ.

Журналистката се е срещнала с гениалния творец в Ню Йорк, защото пише книга за неговия 80-годишен юбилей, който е догодина. В момента той продължава работата си над два проекта. "Мастаба" сред пустинята в Абу Даби, започнат през 1979-та, ще бъде най-голямото произведение на изкуството на всички времена. Подготовката за "Над реката" пък стартира през 1996-та.

"Те не са просто творби - те са уникални, единствени. За "Над реката" технически сме получили разрешение. Той ще е на площ от 62 км над Арканзас. Минава през планините на Колорадо, през градове и села. Някои жители са "за", други - "против". Вторите сега съдят правителството на Обама, защото всички тези територии са федерална собственост. Делото е във Федералния съд, където решенията се взимат много бавно и сложно. "Мастаба" е въпрос на решение на правителство на Обединените арабски емирства", обяснява габровецът. За него всеки проект е отделно предприятие, в което има хора с различни професии. Функционира като отделна компания. Кристо финансира всичко сам.

"Винаги казвам, че съм роден марксист, но експлоатирам капиталистическата система докрай. Холдингът ми "Христо Владимиров Явашев" е комерсиален. В него от 20 години работи Владимир, синът на брат ми Анани. С нас е и Джон, племенникът на Жан-Клод. Ние сме най-големите колекционери на изкуството ни. В Базел е нашият склад с произведения. След като демонтираме даден проект, правим изложба от частите му, материалите, подготвителните му рисунки, платовете, филмите за него", разказва световният творец. Той споделя още, че всеки ден контактува с братята си в България и все още не е забравил мириса на родните домати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай