Преди славата: Елвис учил за електротехник

Днес Кралят на рокендрола щеше да е на 86 години

Преди славата: Елвис учил за електротехник | StandartNews.com

Кралят на рокендрола днес щеше да навърши 86 години. Елвис Пресли е сред най-големите звезди и икони в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп културата на XX век. Той е най-продаваният солов артист в историята на музиката с около 1,3 милиарда продадени копия, като само в САЩ е продал 199,5 милиона от албумите си.

Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954-а и бързо става известен в цялата страна, като прави известна сред широката публика афроамериканската музика. С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на 20-ти век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968-а подновява концертната си дейност до смъртта си през 1977-а.

Елвис има 14 номинации награди "Грами", печелейки 3 от тях - през 1968-а, 1973-а и 1975-а, а освен това получава и "Грами" за цялостен принос. Член е на 5 музикални зали на славата. Все още държи няколко рекорда в индустрията. 

Ето и няколко интересни факта за Краля на рокендрола:

1. Майката на Елвис е била бременна с близнаци, но братчето му Джеси Гарън умира шест часа след раждането и той остава единственото дете в семейството.

2. Той е на 13 години, когато семейството му се мести в Мемфис, Тенеси. Само няколко седмици след това той бива открит от музкалния продуцент Сам Филипс.

3. Преди да започне музикалната си кариера, Елвис е шофьор на камион, докато посещава вечерно училище, обучавайки се за електротехник. 

4. Домът му "Graceland", който днес е национална историческа забележителност в САЩ, Елвис купува за 102,500 долара, когато е на 22. Имението посреща мад половин милион посетители годишно.

5. На 23 Елвис е записан в армията. Служи 2 години в Германия. Тогава се запознава с Присила Пресли, за която се жени и развежда 6 години по-късно. Двамата имат дъщеря - Лиса Мари.

6. Елвис има черен колан по карате. Той носи свидетелството в портфейла си до смъртта си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай