Почина суперзвезда от сериала Стар Трек

Нишел Никълс, една от най-ярките звезди в сериала, си отиде на 89 години

Почина суперзвезда от сериала Стар Трек | StandartNews.com

Американската актриса Нишел Никълс, една от най-ярките звезди в сериала „Стар Трек“, почина на 89 години в събота. Всички от вселената на научнофантастичната поредица скърбят за Нишел, която бе сред първите, разбили бариерите срещу тъмнокожите жени в Холивуд, като изпълни ролята на лейтенант Ниота Ухура, съобщава Асошиейтед прес.

След тъжната вест колеги и почитатели споделят скръбта си в социалните медии.  

Актьорът Джордж Такеи, заяви, че сърцето му е разбито.  „Ще имам какво да кажа повече за несравнимата Нишел Никълс, но сега сърцето ми е тежко, очите ми блестят като звездите, сред които сега си, най-скъпа моя приятелко“, написа Такеи в Туитър.

Селия Роуз Гудинг, която изпълнява ролята на Ухура сега, сподели: „Нишел направи място за толкова много от нас. Беше напомнянето, че не само можем да достигнем звездите, но  че и нашето влияние е от съществено значение“

Кейт Мългрю казва: „Нишел Никълс беше Първата. Тя беше пионер, който премина по много предизвикателна пътека с упоритост, грация и плам, който едва ли ще видим отново. Нека почива в мир.“

„Много актьори стават звезди, но малко звезди могат да вдъхновят нация. Нишел Никълс ни показа изключителната сила на чернокожите жени и проправи пътя за по-добро бъдеще за всички жени. Благодаря ти, Нишел. Ще ни липсваш.'', добави и Линда Картър, звездата на „Жената чудо".

Изпълнителният продуцент на „Стар Трек“ Алекс Кърцман също изрази скръбта си:  „Нишел беше уникално вдъхновение. Тя е тази, която наистина ми отвори очите за това какво е и какво може да бъде „Стар Трек". Не мога да изброя колко хора са ми казали, че тя е причината да станат астронавти, учени, писатели, лингвисти, инженери…. Ние стоим в нейната светлина и я почитаме днес и във всеки следващ ден. Благодаря ти, скъпа Нишел, че ни водиш по пътя.''

Преди няколко години, през 2015-а, актрисата сподели, че ще лети с мисия на НАСА – само три месеца, след като преживя лек инсулт.

Нишел Никълс бе сред участниците в мисията SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy - Стратосферна обсерватория за инфрачервена астрономия) - съвместен проект на НАСА и Германския аерокосмически център. Актрисата летя на борда на модифициран Боинг 747, оборудван с телескоп и други инструменти, които позволиха на учените да изследват "инфрачервената Вселена".

Полетът на първия модел е осъществен през 1977 г.  Нишел Никълс и тогова е сред участниците в мисията. След края на оригиналния телевизионен сериал "Стар Трек" през 1969 г. Никълс активно помага на НАСА в програма за набиране на астронавти сред жените и малцинствата. Сред избраните е първата жена астронавт на САЩ Сали Райд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай