"Пърпъл" заби "Рапсодия Вардар" в Пловдив

"Пърпъл" заби "Рапсодия Вардар" в Пловдив  | StandartNews.com

Пловдив. Отдавна Пловдив не беше изкарвал безсънна нощ. Със сигурност вечерта след концерта на "Дийп пърпъл" половината град не мигна до сутринта. Стотици пяха хитовете на рок динозаврите, които излизат на родна сцена за четвърти път, а за първи под тепетата. Доживяхме, коментираха феновете, повечето връстници на звездите. Сред публиката обаче имаше и съвсем млади хора и деца, които в продължение на час и четиридесет минути танцуваха и пяха песните на групата. Толкова продължи рок спектакълът, въпреки че по програма бе обявен само час.

Близо 15 000 се събраха да гледат на живо рок динозаврите, които се появиха на сцената точни като часовник - в 21 часа. Най-напред камерите на стадиона уловиха излизането на музикантите и пресъздадоха великия миг на два огромни екрана отстрани на подиума. Секунда по късно въздухът се разтресе от виковете и аплодисментите на публиката, а Стив Морс опъна първата жица и изправи на нокти феновете.

Шоуто започна ударно, в типичния за бандата стил и в продължение на четвърт час рок великаните свириха без пауза между парчетата. След това Йън Гилън представи всички, макар че едва ли имаше човек на стадиона, който да не знае имената им. През по-голямата част от концерта "Пърпъл" представяха парчета от новия си албум Now What. Няколко пъти Гилън отстъпи микрофона на колегите си за солови изпълнения, които докараха публиката до екстаз.

Със Стив Морс куфяха Юлиян Константинов и Ники Кънчев, които бяха сред публиката. Роджър Гловър пък вцепени бившия басист на ФСБ Ивайло Крайчовски, който също пристигна под тепетата специално за концерта на неостаряващите рокаджии. Публиката аплодира в продължение на десет минути, колкото продължи солото му, барабаниста Йън Пейс, а магьосникът на клавишите Дон Ейри шашна стадиона с виртуозното си изпълнение на мотиви от "Рапсодия Вардар" на Панчо Владигеров. С Йън Гилън пяха всички, които знаеха текстовете наизуст.
Бисът предизвика и някои от вечните класики на бандата. Второто им качване на сцената взриви стадиона с Hush, Lazy, Strange kind of woman, Smoke on the water, Black Night. "Изумителна публика сте", обяви от сцената Гилън. "Изумителни сте вие", отговори им хорът от 15 000 гърла, които продължиха да пеят любимите си парчета и след концерта по улиците на града.

Лайфът беше подарък от групата за рок маниаците под тепетата и за най-стария футболен отбор у нас - "Ботев" Пловдив, който стана на 100. Рожденият ден на клуба стана повод да видим рокаджиите на пловдивска сцена, затова концертът бе на стадиона на "канарчетата". В един момент от шоуто пианистът Дон Ейри облече фланелка в жълто-черен цвят. За ЧРД след края на шоуто на стадиона гръмнаха стотици фойерверки, а запалянковците пяха клубни химни. Цветан Василев, собственикът на "Ботев" Пловдив, гледа концерта и зарята от централната трибуна и обяви, че подобни събития тепърва предстоят, тъй като "Ботев" Пловдив е дългосрочен проект, а не рок и фанфари за една вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай