Откриха на таван забравен портрет на Левски

Откриха на таван забравен портрет на Левски | StandartNews.com

Пазарджик. Малко известен портрет на Васил Левски намери в училищния таван Трифон Богданов, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в пазарджишкото село Ковачево.

Той разказал за откритието си на шефовете на издателство "Просвета". Фирмата реставрира и размножава картината, за да я подари на всички 180 на брой родни школа, носещи името на Апостола. В хода на реставрацията става ясно, че портретът е рисуван по последната снимка на Левски, направена от Георги Данчов-Зографина и е отпечатан от Христо Данов във Виена в първите години след Освобождението.

През този период Данов е отпечатал портрети и на други възрожденски дейци, както и литография с изображенията на св. св. Кирил и Методий. От тази колекция обаче в къщата музей на именития издател в Пловдив не е запазен нито един портрет. Затова от издателството решават да издирят и съберат тази разпръсната и забравена колекция, като стартират инициативата "Открийте неизвестен портрет на своя патрон". Чрез нея те призовават родните школа, музеи и читалища да търсят портретите с името на Христо Данов. А откритията ще бъдат реставрирани и размножени по училищата, както се случи с портрета на Левски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай