Отбелязваме Международния ден на киното

Отбелязваме Международния ден на киното | StandartNews.com

Светът отбелязва Международния ден на киното. На 28 декември 1895 г. в парижкото "Гран кафе" се състои първата платена публична прожекция на братята Люмиер (Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан). Така около 40 зрителя стават свидетели на десет кратки серии на „движещи се фотографии", в това число и първия им филм "Работници напускат фабриката Люмиер в Лион".

Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка, съобщава БГНЕС.

Следващата година е много успешна за двамата братя. Тогава те тръгват на турне и показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. "Пристигането на влак на гара Ла Сиута (L'Arrivée d'un train à La Ciotat)" и "Производство на кокс (Carmaux, défournage du coke)" стават едини от най-популярните от „движещите се картини" и по-късно биват определени като първите документални филми в историята на киното.

Луи Люмиер заснема първата комедия през пролетта на 1895 г. Тя се казва "Градинарят (Le Jardinier)" и в нея едно малко момче погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм е едва 49 секунди. В ролята на градинаря е истинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер – Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал.

Първият цветен филм на братята Люмиер бива заснета през 1907 г.

По този начин кинематографът на Люмиер се превръща в могъщо средство за забавление, информация и формиране на общественото съзнание. Много кина по света биват кръщавани в чест на двамата братя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай