Министър Кръстев: Ще налагаме Бранд България

Той беше в Разград

Министър Кръстев: Ще налагаме Бранд България | StandartNews.com

Източник: Министерство на културата

По време на срещите си с директори на културни институти в Разград вчера, 18 януари, министърът на културата Кръстю Кръстев подчерта, че условията и потребностите за съществуването на всеки един културен институт са различни, но и във всеки един от тях вижда нещо много важно - има хора, които искат да работят. Първата среща бе с директора на Театрално-музикален център – Разград Таня Карбова и екипа ѝ.

министър кръстев

„Трябват ни конкретни цифри за конкретни неща, за да може парите по обявените програми в Министерство на културата да достигнат до хората на изкуството. Всички в България могат да кандидатстват по програмите“, сподели министър Кръстев. Петдесет на сто от увеличението в сферата на сценичните изкуства ще бъде за подобряване на материалното заплащане на хората, които работят в институтите и това е важен въпрос, който ще бъде решен от директорите им, посочи той. Министър Кръстев бе категоричен, че от първия си работен ден целта му е да съхрани и развие това, което имаме, защото то е единственият ни шанс да просперираме като нация и народ. „Трябва и сами да ценим таланта си, за да можем да защитаваме заслужените си искания“, подчерта културният министър.

Той разговаря и с директора на уникалния Капански ансамбъл в Разград Светослав Стойчев, с когото обсъди възможности за подкрепа на Ансамбъла от страна на министерството.

министър кръстев

След това Светослав Стойчев се присъедини и към срещата с културните дейци с министър Кръстев и екипа му. На нея министърът на културата сподели, че бюджетът на ведомството е достатъчно добър, но той счита, че трябва да има още средства за българската култура, които обаче, за да бъдат насочени към точните необходимости, трябва да се планират много добре и в партньорство с общините. Министър Кръстев информира също, че скоро ще бъде публикуван и точният разчет на бюджета на Министерството по дейности.

Заплащането на специалистите в областта на културата, което не е конкурентно на образователната сфера, бе също сред обсъжданите теми. Обсъдени бяха възможностите за подкрепа на регионалните музеи по отношение на сградния фонд, на попълване на фондовете, както и поддръжката на експозиционните площи на музеите и археологическите резервати на открито и на закрито. Обучението на младите хора от професионалисти в сферата на изкуствата бе също част от дискутираните теми, както и развитието на културния туризъм. По думите на министър Кръстев ролята на културните ни институти и общините ще бъде ключова за налагането на „Бранд България“.

министър кръстев

Директорът на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров пък даде пример за добро сътрудничество между държава и общини при поддържането на културните институти. Така например с подкрепата на Община Разград е извършен ремонт на сградата на библиотеката, а благодарение на две сесии на Министерството на културата постоянно се допълва книжният фонд с нови заглавия, обновява се софтуерът и се работи по дигитализацията. Директорът на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров покани всички присъстващи на тържествения водосвет на библиотеката в понеделник, 22 януари.

Преди срещата си с културните дейци министърът на културата Кръстю Кръстев заедно с екипа си разговаря с кмета на Разград Добрин Добрев и с председателя на Общинския съвет Галина Георгиева. Добрев представи накратко основните обекти от културната инфраструктура на Разград, както и богатия културен календар, като акцентира на най-новото събитие – читалищния фестивал, който дава възможност за изяви на самодейците от общината. Заедно с Добрев министър Кръстев обсъди реализацията на проекти от Инвестиционната програма за общински проекти през 2024 г. и по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции“, по които е необходимо съдействие от културното ведомство. Кметът Добрин Добрев коментира, че очаква с интерес разпределението на бюджета и възможностите за кандидатстване по програмите, за да може Община Разград и културните институти на територията ѝ да се възползват по най-добрия начин от предлаганото финансиране.

министър кръстев

Министър Кръстев имаше работна среща също с областния управител на Разград Владимир Димитров. В срещата участваха зам.-областният управител Ивелина Игнатова и представители на седемте общини в Област Разград. „Искаме да придобием ясен поглед върху проблемите Ви на място, като ги обозначим заедно и ги решим, за да може културните институции да работят спокойно“, подчерта в началото на срещата министър Кръстю Кръстев. Бяха конкретизирани искания за финансиране за възстановяване на ключови за областта недвижими културни ценности. По отношение на извънкласните прояви на учениците в други културни институции министър Кръстев коментира, че е необходимо да се засили партньорството между двете министерства – на образованието и на културата. Поставен бе и въпрос за синхронизиране на периодите за финансова отчетност на читалищата с планирането на бюджетите на общините, които в момента се разминават.

Светлин Симеонов от Областна администрация - Разград представи още една добра практика от партньорството между централна и местна власт, а именно - отличното сътрудничество между Областна администрация, Министерство на културата, общините и Регионалния експертно-консултански и информационен център „Читалища“ – Разград, при подготовката кандидатури от Област Разград за попълване на регистъра на „Живите човешки съкровища в България“. В резултат на това добро партньорство, област Разград е водеща област по брой регистрирани „Живи човешки съкровища“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай