Лили си спомни за Стояна

Днес легендарната актриса трябваше да навърши 99

Лили си спомни за Стояна | StandartNews.com

Фото Ани Петрова

На 2-ри февруари се навършват 99 години от рождението на незабравимата българска актриса – стихийното бедствие Стоянка Мутафова. Една актриса, която не се побира в думи, а навярно нямаше да се побере и в границите на дома си, ако беше доживяла изолацията. Сама определя себе си като "голямо дете" и "гамен" и "хулиганка". След стотици роли в театъра, киното и телевизията, с нестихваща жажда за сцена и невероятен дух г-жа Стихийно бедствие завладя сърцата на поколения българи, които израснаха с нейните комедийни превъплъщения и незабравими образи.

Стоянка Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където караше публиката да се смее, влизайки в най-различни и запомнящи се роли. Позната е с превъплъщенията си в театъра и телевизията – Госпожа Стихийно бедствие, Баба Гицка, Баба Цоцолана... Нейните изяви започват в Радиото и тя до последно си спомня с любов за него. И въпреки висотата на думата "актриса", тя предпочита да нарича себе си "артистка". Споделя, че не иска да изпълнява ролята, а да я твори. Според Стоянка да си комедийна актриса е най-трудното. "Когато един текст е тъжен, както и да го прочетеш, все ще разп лачеш някого. Но да го разсмееш е най-трудното".

"Според мен тя живееше нормално и както му е реда само на сцената. Там тя просто живваше, след представление се връщаше друг човек. Беше изключително ранима и чувствителна, но много добре го прикриваше - в нея нямаше показност. Суетна беше в живота, но не и на сцената. Там изигра много баби. Талантът надделяваше и на сцената нямаше значение дали е хубава или не. Но в живота държеше на това как ще се облече и до край не се предаде по отношение на външния си вид. Абе, странна личност, нестандартна, което е много присъщо за всеки талантлив човек", споделя Муки за покойната легенда.

"През целия си живот тя не престана да говори за Нейчо Попов и не му изневери. Беше само на 50, когато го загуби. Както сега аз страдам за нея, така тя страдаше за чичо Нейчо, който ме отгледа. Аз му викам чичо, защото не ме е осиновил, но той за мен ми беше баща. Нейчо Попов ме отгледа и съм му благодарна за много неща", каза още Муки в ефира на БНТ.

Да отдаде почит на легендарната актриса не пропусна примата Лили Иванова. Тя се включи в социалните мрежи и сподели черно-бял кадър на Стояна от по-младите й години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай