Ламбо и Чочо в Телевизионния театър

Гледаме „Когато гръм удари“ по БНТ

Ламбо и Чочо в Телевизионния театър | StandartNews.com

Стефан Данаилов и Чочо Попйорданов са истински герои на великия Яворов в „Когато гръм удари“. Гледаме спектакъла на Телевизионния театър на 9 март по БНТ1. В другите роли са Пламена Гетова, Любомир Чаталов, Евелина Борисова, Даниел Цочев. През 1995 година постановката на Дочо Боджаков получава наградата на Съюза на филмовите дейци за най-добра режисура на международния фестивал „Златна ракла“ в Пловдив. Оператор е Иван Варимезов.

Преди тази втора адаптация от 1995-а, едноименната пиеса на Яворов е заснета през 1964-а от Вили Цанков с Иван Кондов, Жана Стоянович, Георги Черкелов, Невена Мандаджиева и Любомир Киселички. Историята е за семейството на Сава и Бистра Попович, които очакват завръщането на сина си Данаил. В имението им гостува стар приятел - поручик Витанов. Дълго пазена тайна разтърсва щастливия живот на Попович. Оказва се, че Витанов е истинският баща на Данаил. Ударът е непоносим, трагедията е неизбежна. Разкритието довежда до тежка семейна драма. Данаил не може да приеме истината. Отвратен от майка си, той заминава. Бистра напуска съпруга си. Останал сам в голямата къща, измъчен и сломен Сава Попович вдига пистолета към слепоочието си.

„Когато гръм удари“ пресъздава фаталната любов между Яворов и Лора и последвалата трагедия. Любовта им е болезнена, белязана от тъмни страсти и мъчителни съмнения. Творбата на Яворов е от най-ярките в българския и европейски театър в началото на XX век. На 17 септември 1912 година  по време на генералната репетиция на пиесата в Народния театър е обявена мобилизация за Балканската война. Премиерата е отложена и представлението се изиграва за първи път година по-късно – на 12 октомври 1913 година. Режисьор е Павел Ивановски, а ролите се изпълняват от Сава Огнянов, Елена Снежина, Кръстьо Сарафов, Вера Игнатиева и Васил Кирков. Играят постановката 20 пъти, като за последен път - на 19 октомври 1914 година:  след трагичната смърт и погребението на Яворов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай