Краят на киното? "Уорнър" с блокбъстъри онлайн

Пандемията изцяло промени начина на консумиране на кино

Краят на киното? "Уорнър" с блокбъстъри онлайн | StandartNews.com

Продуцентска компания "Уорнър брос" съобщи, че през 2021-а ще пусне всичките си нови филми едновременно по кината и онлайн. Някои от най-очакваните блокбъстъри догодина - "Матрицата 4", римейкът на "Дюн", "In The Heights", ще бъдат на разположение на стрийминг платформата HBO MAX. Решението е безпрецедентно, тъй като въпреки пандемията до момента студиата избягваха да пускат своите заглавия онлайн. Заради наложените карантинни мерки по цял свят много киносалони и вериги бяха принудени да затворят врати, което на практика унищожи целия кино сезон.

Докато до миналата година повечето големи продуцентски компании твърдо отказваха да участват в стрийминг платформи, пандемията изцяло промени начина на консумиране на кино. Съвсем неизненадващо повечето потребители се обърнаха към стрийминг услугите. От Нетфликс отчитат рекордна гледаемост и печалба през 2020-а. Решението на "Уорнър брос" да включи и стрийминга в арсенала си може да се окаже ключово за това как се консумира кино на най-големия пазар в света – САЩ.

Промяната вероятно ще ограничи посещаемостта на киносалоните, дори и след като вече е безопасно те да бъдат посещавани свободно от публиката. До момента няколко компании взеха решение да пуснат свои нови заглавия на стрийминг платформи, но за първи път това се случва в такъв мащаб и с подобни касови продукции.

Все още не е ясно как тази промяна би повлияла на предстоящите филмови награди. За Оскарите затворените киносалони през тази година ще се окажат голям проблем. Според правилата на Американската киноакадемия номинираните ленти трябва да са изкарали известно време на голям екран. През последните години многократно са ставали скандали, че филми на стрийминг платформи не са допускани до номинациите и наградите, но за тази година повечето комитети на практика няма да имат избор.

Промяната ще коства изключително много на пазара в парично отношение. Минути след новината на "Уорнър брос" акциите на AMC Entertainment – най-големият кино оператор в света, паднаха с 16%, предаде Би Ти Ви. Неговият директен съперник "Синемарк", регистрира спад с около 22%. За потребителите промяната ще донесе по-малко разходи. Таксата за НВО МАХ в САЩ е едва 15 долара месечно, докато средната цена на кинобилети достига до 18,32 долара, сочат данни от Националната асоциация на Кинотеатрите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай