Коронавирусът смути култов музей във Виена

Филиалът на "Албертина" ще бъде открит в тесен кръг

Коронавирусът смути култов музей във Виена | StandartNews.com

Фото © Albertina, Wien

Коронавирусът смути и художествения живот във Виена. Филиалът на култовия класически музей „Албертина“ ще бъде открит на 12 март в тесен кръг, въпреки че от 13 март ще бъде достъпен и за широката публика. В „Албертина модерн“ ще бъдат изложени над 60 000 творби от чуждестранно и австрийско съвременно изкуство. Новата галерия се намира на централния площад Карлсплац в Дома на художника, където през 2016-а започна основен ремонт.

Тъй като правителството на Австрия отмени всички събития с много хора, премиерата на „Албертина модерн“ на 12 март от 18, 30 часа виенско време може да бъде гледана на живо на страницата на музея във фейсбук. Ръководството на една от най-известните галерии във Виена, основана още през XVIII от Хабсбургите, е сигурно, че филиалът ще се превърне в един от най-големите музеи за съвременно изкуство в света. Първата експозиция е посветена на австрийското изкуство в периода 1945-1980 година и може да бъде посетена до 2 август, а през септември ще бъде открита изложба на чуждестранното изкуство от същия период. Благодарение на реконструкциите в Дома на художника, филиалът на "Албертина" получава ново пространство на площ от 2600 квадратни метра и ще работи всеки ден от 10 до 18.

Централата на "Албертина" се намира в историческия център на Виена и в непосредствена близост до Щатс опер. Разположена е във великолепна сграда, където са се помещавали покоите на династията на Хабсбургите и двореца на ерцхерцог Албрет. Названието „Албертина" произхожда от името на нейния основател херцог Алберт Саксонски-Тешенски, който учредява официално колекцията през 1776 година. Започнала с колекция от графики, през вековете тя прераства в Музей на изкуството от световна значимост. Днес  в музея се съхранява най-голямата колекция с  картини на Дюрер, произведения на Рембранд, Леонардо да Винчи, Гоя и други велики майстори на четката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай