Хайгашод Агасян с европейски приз за песен

Това отличие за мен е глътка творческа удовлетвореност, сподели композиторът

Хайгашод Агасян с европейски приз за песен | StandartNews.com

Хайгашод Агасян бе отличен с една от първите награди на VIII Eвропейски песенен конкурс "Златни искри 2020“. Композиторът спечели приза за "Остани Море" по текст на Анета Мутафова, аранжимент на Светослав Лобошки и изпълнена от талантливата 11-годишна Дая Василева. 

"Това отличие за мен е глътка творческа удовлетвореност. Аз участвам от години в този прекрасен фестивал, преди 2 години имам втора награда. Но не наградите са най-важното. Важното е тези песни да достигат до децата и смятам, че има смисъл от общуването с талантливите деца на България, за мен това е свято нещо. Благодаря на професионалното жури за високата оценка, както и на организатора на фестивала", сподели Хайго. 

Заедно с Агасян, на конкурса триумфираха още "Крилатата пижама", на един от най-популярните сръбски композитори Ладо Леш и текст Драгослав Гузина, "Пей с мен" на Зара Петросян от Армения и "SOS" на младия композитор Роман Михайлов по текст на Христина Петрова. Те бяха отличени сред осемнадесетте песни от България, Армения, Румъния, Босна и Херцеговина,Сърбия, участвали в надпреварата. Участието на песента от Русия, както и песен на българския композитор Щерион Пелидов, отпадна в последния момент заради карантина поради Ковид в семейството на децата-изпълнители.

Тази година бяха присъдени наградите за песен, текст, аранжимент, като отличи многото добри песни, които бяха създадени за поредното издание на конкурса. В осмото издание на "Златни искри" беше връчена и награда за най-добра българска детска песен, която беше избрана от слушателите на БНР-Радио Варна, след излъчването на композициите в ефир. Победитл стана "Полети с мен" на композитора Пепи Писарски, изпълнена от Цветелина Андонова. Музикалната къща на Българското национално радио също присъди своя награда - звукозапис за Жени Кринчева - една от участничките в конкурса. В рамките на фестивала беше проведен и съпътстващ международен конкурс за изпълнител с председател на журито румънската попзвезда Михай Траистариу. Първата награда беше поделена – победители станаха Валериа Войкова и Максим Янлъзов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай