Кан с минифестивал през октомври

На символичното събитие ще бъдат прожектирани 4 филма от официалната селекция на форума

Кан с минифестивал през октомври | StandartNews.com

Кинофестивалът в Кан беше отменен през пролетта заради пандемията. Организаторите обаче решиха да спретнат символично минииздание в края на октомври с прожекция на четири филма, съобщи АФП. Лентите ще бъдат от официалната селекция на кинофестивала за 2020-а.

Миниизданието ще започне във Фестивалния дворец с прожекция на "Триумф" на Еманюел Коркол и ще завърши с "Двамата алфредовци" на Брюно Подалидес. От 27 до 29 октомври ще бъдат представени също "Истински майки" на японката Наоми Кавазе и "Начало "на грузинката Деа Кулумбегашвили, който спечели наградата "Златна раковина" за най-добър филм на кинофестивала в Сан Себастиан.

Жури, чийто състав ще бъде съобщен допълнително, ще присъди награди "Златна палма" за късометражен филм и наградите на Синефонадсион за нови таланти.

След като кинофестивалът в Кан беше отменен през пролетта, организаторите обявиха официалната селекция от 56 филма. Някои от тях бяха представени на други фествали - Венеция и Сан Себастиан. Кинофестивалът във Венеция, макар и с много по-малко присъствие от обичайното и строг санитарен протокол, беше първият от големите, който показа, че празниците на седмото изкуство са възможни и в условията на пандемия.

Организаторите на кинофестивала в Кан, който е най-престижният в света, се надяват догодина да проведат 74-ото издание от 11 до 22 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай