Каменаров иска нова мисия за обществените медии

Обществената мисия на публичните медии трябва да бъде официално предефинирана, заяви тази сутрин пред БНР генералният директор на БНТ Константин Каменаров...

Каменаров иска нова мисия за обществените медии | StandartNews.com

Обществената мисия на публичните медии трябва да бъде официално предефинирана, заяви тази сутрин пред БНР генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

„Обществената мисия не е дотам изчерпателно дефинирана. Също така тя не е константа, във времето тя се променя. Тя трябва да бъде официално предефинирана. Това е въпрос не на медиите, а на самата държава. Не можем да работим с понятия от преди 20-30 години. Просто ще изпаднем в една недотам приятна самозаблуда, ако го направим това. Има много тънък момент – рейтинг и обществена мисия. Медийният продукт е скъп продукт. За да бъде качествен – това допълнително оскъпява. Има един тънък момент между качество – рейтинг – зрителски навици и т.н. Много е тънък този лед. Според мен това е сърцевината на необходимостта да се предефинира обществената мисия и да се сложи на ясни основи, които извън всичко друго са и финансови“, обясни той в предаването "Преди всички" по Хоризонт.

Принципът при нас е "съдържанието е всичко", категоричен бе Каменаров и добави: „Във време, в което все по-любопитно и все по-наложено става съдържанието, произвеждано от отделни частни хора – интересно се изместват акцентите. Едно е съобщаването, друго е тълкуването, трето е постигането на наситена информираност, четвърто е налагането на недотам стандартно възприятие на новини. Имаме съвсем явна световна тенденция на произвеждането на абсолютно фалшиви неща. Борбата с това е безмилостна“.

Философията на съществуването на обществената телевизия предполага да предложи и да обезпечи представителност на всички видове групи – социални, обществени, възрастови и т.н., каза още директорът на Националната телевизия:

"В това отношение се справяме доста добре. Към нас има очаквания и задължения, които няма към нито един комерсиален оператор, което е нормална практика. Разнообразието, което предлагаме, е голяма част от нашата сила и нашата реална алтернатива на всичко друго. БНТ е единствената телевизия, която може да си позволи и го прави – да произвежда продукти и формати, които нито един комерсиален оператор няма да направи, защото те не са печелещи във финансово изражение“.

От гледна точка на новите технологии – нямаме алтернатива, освен да се пригодим към нея, категоричен бе още Константин Каменаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай