Гошо Минчев завеща китарата си на Кръпката

Певецът зарязал външната търговия заради музиката

Гошо Минчев завеща китарата си на Кръпката | StandartNews.com
  • Бардът на бг рока днес щеше да навърши 78
  • Певецът зарязал външната търговия заради музиката

"Изживях си живота такъв, какъвто исках да бъде. Малко ходих по жени, малко пътувах, малко и попях". Това са думи на Георги Минчев по времето, когато рокендролът вече не беше млад, бардът може би също, но старите муцуни на рока бяха стожери на нашата надежда.Гошо Минчев е един от хората, към които всички се отнасят със симпатия - за музиката, която правят, за отношението им към околните, за лекотата, с която прекосяват света. За онова, което ни даряват, дори и когато са в най-тежкото си състояние. За факта, че не изтъргуваха музиката си за политика, дори когато са могли. Днес той щеше да навърши 78 години. И би ги отбелязал по същия начин, както когато рокендролът беше млад.Интресното е, че Гошо завършва специалност "Външна търговия" във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС).Боговете на търговията обаче правят добро на българския рок и го отказват от нея - още като студент той печели Първа награда на фестивала "Златният Орфей" с прочутата песен на Борис Карадимчев и Богомил Гудев "Бяла тишина" в акомпанимент на "Щурците" и струнен квартет "Димов".

Жоро пее от началото на 60-те години

Той е един от основоположниците на българската рокмузика (заедно с Бъндараците). През 1967 г. работи с Щурците, а през 1968-1969 г. - със Сребърните гривни. По това време изпълнява кавъри на Клиф Ричард, Джери Лий Луис, Елвис Пресли и Литъл Ричард. Най-известните песни на Георги Минчев от ранното му творчество са "Бяла тишина" (с която печели Мелодия на годината и Първа награда на фестивала "Златният Орфей"), "Снегът на спомена" и "Сребърни ята". По-късно Минчев заминава да следва телевизионна режисура в Брюксел и я завършва през 1977 г. Записва малко известни в България песни на френски език. След завръщането си работи в Радио "София" и Българска телевизия. Бил е водещ на конкурсите "Песни на седмицата", "1 до 5" и "Младежкия конкурс за забавна песен". Нашумява отново с песента "Блажени години, рокендролът беше млад", чиято музика е кавър на американска кънтри-мелодия. През тези години Георги Минчев изпява и химна "Българският рок". Така се казва и дебютният му албум, издаден през 1987 г.След демократичните промени се превръща в бард на демократичните промени. Заедно с Петър Гюзелев създава групата "Стари муцуни" през 1991 г. В нея са и Иван Лечев, Ивайло Крайчовски и Георги Марков. Формацията участва на фестивала в Ла Рошел през 1992 г., а през 1994 г. издава албума "Бира, секс и рокендрол". Хитове стават песни като "Българско реге", "Кръчмата на Спас" и "Гадже бонбон".Музикантът умира от рак през февруари 2001 г. Завещава китарата си на Васко Кръпката. "Сестрата на Гошо ми се обади, че той е завещал най-свирещата си китара на мен. Отидох да я взема и след това много пъти съм свирил на нея - включително и на гроба на Джими Хендрикс в Сиатъл", разказва Васко. Малко по-късно сестрата на Гошо го помолила да вземе и други вещи от дома му и да ги раздаде на музикантите, които са му близки.

Така се появила идеята за музейна витрина на Герги Минчев

в заведението на Васко Кръпката. В нея стои не само първата китара от детските години на Гошо, а и някои от неговите документи, както и плочите му."Имам десетки спомени с Гошо. Няма как да забравя времето, когато трябваше да пеем на концерт на СДС. Чакахме си реда да бъдем последни, защото се водехме за най-ударни. В същото време дойде един джип с един от настоящите български политици, изпревари всички, изпя си песента и изчезна. Гошо заяви, че отказва да пее. Трябваше да го догоня и да му обясня, че по този начин чалгата печели. Накрая той каза: "Да вървим да им го върнем" и се върна обратно към концерта", разказва Кръпката.Друг път беше написал една песен "Яхай си метлата" - "Я си яхай метлата/ и се махай оттук". Дали беше за БСП или не, но беше сексистка и му го казах. Тогава се заговорихме за браковете. Гошо ми каза: "Васко, ти си случил на жена. Аз не съм доволен и от двете си женитби. Обясни ми, че заварил първата си съпруга в леглото с приятел".

Онова, което го правеше щастлив, беше музиката

разказва Васко Кръпката. В чест на Георги Минчев и неговото наследство за българската рокмузика, всяка година се провежда рок-фестивалът "Цвете за Гошо" в София - сега на сцената в Южния парк, но през първите години - пред царския дворец. В рамките на два или три дни на сцената се изявяват десетки български рокгрупи, сред които обикновено има начинаещи млади банди, както и различни формации на неговите стари приятели - Васко Кръпката, Милена, "Стари муцуни" и др.Улица в столичния квартал "Редута" носи името на Георги Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай