Петък,

Гошо Минчев завеща китарата си на Кръпката

От: Стела Стоянова -
233
Гошо Минчев завеща китарата си на Кръпката
A
A
A
  • Бардът на бг рока днес щеше да навърши 78
  • Певецът зарязал външната търговия заради музиката

"Изживях си живота такъв, какъвто исках да бъде. Малко ходих по жени, малко пътувах, малко и попях". Това са думи на Георги Минчев по времето, когато рокендролът вече не беше млад, бардът може би също, но старите муцуни на рока бяха стожери на нашата надежда.Гошо Минчев е един от хората, към които всички се отнасят със симпатия - за музиката, която правят, за отношението им към околните, за лекотата, с която прекосяват света. За онова, което ни даряват, дори и когато са в най-тежкото си състояние. За факта, че не изтъргуваха музиката си за политика, дори когато са могли. Днес той щеше да навърши 78 години. И би ги отбелязал по същия начин, както когато рокендролът беше млад.Интресното е, че Гошо завършва специалност "Външна търговия" във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС).Боговете на търговията обаче правят добро на българския рок и го отказват от нея - още като студент той печели Първа награда на фестивала "Златният Орфей" с прочутата песен на Борис Карадимчев и Богомил Гудев "Бяла тишина" в акомпанимент на "Щурците" и струнен квартет "Димов".

Жоро пее от началото на 60-те години

Той е един от основоположниците на българската рокмузика (заедно с Бъндараците). През 1967 г. работи с Щурците, а през 1968-1969 г. - със Сребърните гривни. По това време изпълнява кавъри на Клиф Ричард, Джери Лий Луис, Елвис Пресли и Литъл Ричард. Най-известните песни на Георги Минчев от ранното му творчество са "Бяла тишина" (с която печели Мелодия на годината и Първа награда на фестивала "Златният Орфей"), "Снегът на спомена" и "Сребърни ята". По-късно Минчев заминава да следва телевизионна режисура в Брюксел и я завършва през 1977 г. Записва малко известни в България песни на френски език. След завръщането си работи в Радио "София" и Българска телевизия. Бил е водещ на конкурсите "Песни на седмицата", "1 до 5" и "Младежкия конкурс за забавна песен". Нашумява отново с песента "Блажени години, рокендролът беше млад", чиято музика е кавър на американска кънтри-мелодия. През тези години Георги Минчев изпява и химна "Българският рок". Така се казва и дебютният му албум, издаден през 1987 г.След демократичните промени се превръща в бард на демократичните промени. Заедно с Петър Гюзелев създава групата "Стари муцуни" през 1991 г. В нея са и Иван Лечев, Ивайло Крайчовски и Георги Марков. Формацията участва на фестивала в Ла Рошел през 1992 г., а през 1994 г. издава албума "Бира, секс и рокендрол". Хитове стават песни като "Българско реге", "Кръчмата на Спас" и "Гадже бонбон".Музикантът умира от рак през февруари 2001 г. Завещава китарата си на Васко Кръпката. "Сестрата на Гошо ми се обади, че той е завещал най-свирещата си китара на мен. Отидох да я взема и след това много пъти съм свирил на нея - включително и на гроба на Джими Хендрикс в Сиатъл", разказва Васко. Малко по-късно сестрата на Гошо го помолила да вземе и други вещи от дома му и да ги раздаде на музикантите, които са му близки.

Така се появила идеята за музейна витрина на Герги Минчев

в заведението на Васко Кръпката. В нея стои не само първата китара от детските години на Гошо, а и някои от неговите документи, както и плочите му."Имам десетки спомени с Гошо. Няма как да забравя времето, когато трябваше да пеем на концерт на СДС. Чакахме си реда да бъдем последни, защото се водехме за най-ударни. В същото време дойде един джип с един от настоящите български политици, изпревари всички, изпя си песента и изчезна. Гошо заяви, че отказва да пее. Трябваше да го догоня и да му обясня, че по този начин чалгата печели. Накрая той каза: "Да вървим да им го върнем" и се върна обратно към концерта", разказва Кръпката.Друг път беше написал една песен "Яхай си метлата" - "Я си яхай метлата/ и се махай оттук". Дали беше за БСП или не, но беше сексистка и му го казах. Тогава се заговорихме за браковете. Гошо ми каза: "Васко, ти си случил на жена. Аз не съм доволен и от двете си женитби. Обясни ми, че заварил първата си съпруга в леглото с приятел".

Онова, което го правеше щастлив, беше музиката

разказва Васко Кръпката. В чест на Георги Минчев и неговото наследство за българската рокмузика, всяка година се провежда рок-фестивалът "Цвете за Гошо" в София - сега на сцената в Южния парк, но през първите години - пред царския дворец. В рамките на два или три дни на сцената се изявяват десетки български рокгрупи, сред които обикновено има начинаещи млади банди, както и различни формации на неговите стари приятели - Васко Кръпката, Милена, "Стари муцуни" и др.Улица в столичния квартал "Редута" носи името на Георги Минчев.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички