Фестивалът на бг киното започва на 10 август

Поморие е домакин на събитието

Фестивалът на бг киното започва на 10 август | StandartNews.com

Фото: Община Поморие

От 10 до 23 август Поморие ще бъде домакин на Фестивала на българското кино, предаде БНР. Прожекциите ще се състоят в Лятно кино “Яворов”. Освен новите заглавия от последните години, зрителите ще могат да се насладят и на стари класически родни продукции.

Фестивалът на българското кино се организира за първи път, а целта е да стане ежегоден. След пандемичното автокино през пролетта в София, което се радваше на голям успех, сега организаторите решават, че е време киното да се премести на морето.

Лентите основно ще бъдат на актьора и режисьор Ники Илиев. На откриването на 10 август той и Орлин Павлов ще споделят интересни моменти от снимачната площадка. Фестивалът ще бъде открит с най-гледания български филм за миналата година - "Завръщане" на Ники Илиев.

"Става въпрос за група приятели, които се срещат 20 години след като всеки е поел в различни посоки и се срещат отново в Пловдив - родния им град, за да разберат, че един от тях има проблем - ще му вземат фамилната къща, където всички са израснали. И те решават да останат в града и да му помогнат. Оставайки обаче откриват много неща от миналото, които са изоставили преди - като стари любови и други такива позабравени сантиментални, емоционални неща", обясни Илиев.

Освен "Завръщане", по време на двуседмичния фестивал зрителите ще могат да гледат на голям екран и "Живи легенди", както и "Чужденецът". През втората седмица ще гостува и актрисата Яна Маринова, която ще представи "Диви и щастливи" и "Привличане". Освен на новите заглавия, организаторите са заложили и на класики като "Опасен чар". Първите два понеделника лентите ще бъдат излъчвани в лятното кино на Поморие, а следващите дни в един от хотелите в града. Ще бъдат спазени и всички противоепидемични мерки. Предвидени са и прожекции за деца, уточни още организаторката Мая Иванова.

"Имаме изненада за децата. Ще направим детско кино. Прожекциите ще бъдат петък и събота, родителите ще имат възможност да си оставят децата, за да гледат някой интересен филм или анимация, да изпият своите коктейли и за два часа и те да се почувстват на море, а за децата ще бъде много интересно, защото сме приготвили много анимации, много хубави филми", допълни Иванова.

След приключването на Фестивала на българското кино в Поморие, организаторите планират второ издание на пандемично автокино в София през септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай