Евгени Батоев с „пет леки пиеси“ в галерия „Ко-оп“

Възпитаникът на лондонската академия „Слейд“ гостува в столичното арт пространство със зрелищни платна

Евгени Батоев с „пет леки пиеси“ в галерия „Ко-оп“ | StandartNews.com

Художникът завършва специалност "Живопис" в Академията за изящни изкуства „Слейд“ в Лондон. Самостоятелните му изложби досега са "Стой далеч от Рая" /"Сан Стефано плаза"/, "Нито Полок, нито Нова година" /One night stand, София/, "Спирала" /"Юзина"/

Евгени Батоев показва впечатляващи живописни платна в столичната галерия „Ко-оп“ – пиршество и зрелище, ярки цветове и страхотни вибрации, тотален контрапункт на чернилките и песимизмите из доста от софийските арт пространства. Неслучайно поредната самостоятелна изложба на автора носи метафоричното заглавие „Каквото посееш - това ще пожънеш“. Маслените картини разкриват джунгли, градове, машини и организми. Не е сигурно от кога, въпреки че има изходна точка – 2019. Когато един терен свършва, нов започва. Пет внушителни работи, „пет леки пиеси“ – с положителна форма на комуникация. Може да бъде каквото си пожелае зрителят. Подборът се развива в духа на изобретателността и енергията в началото на неограничена невинност като своебразно мощно ново събитие. Атмосферата е разделена на пет етапа, през които се минава бурно и без поглед назад. Евгени Батоев се заиграва с препратката към „Пет леки пиеси“ – прочутия филм на Боб Рафълсън с гениалния кинаджия Джак Никълсън от 70-те, чиито герой е отчаян духовен номад...  „Каквото посееш - това ще пожънеш“: това е легендарна фраза с отговорност зад нея. Тук - безконтролно и рационално - тази отговорност изчезва. На нейно място съществува нещо познато и същевременно далечно, в разгара си по-скоро от застрашително.“, казва Евгени Батоев.

Творби на художника, който е завършил “Живопис” в Академията за изящни изкуства „Слейд“ в Лондон, са участвали в многобройни групови изложби - в „Структура“, ИСИ София, “Кредо Бонум”, “Арт пространство Етър”, “Етър Хага”.

"Насладата е в усещането за развитие, за движение напред. Научаваш нови неща за възможностите си. Щастлив си, че работиш. Че не си заплашен от депресия. Живописта няма да ти помогне, ако имаш проблеми – освен ако дължиш пари и притежаваш Пикасо, разбира се. Но живописта умее да провокира шок - ако истински се оставиш на нейното въздействие. Странно е, дори парадоксално. След като закачиш картината, вече не можеш да го пипнеш. Но то може да те промени. Голяма част от картината се рисува, когато ти си мислиш, че не я рисуваш. Докато мозъкът работи сякаш без твое участие, опознаваш себе си. В подобни моменти се събуждам призори и знам, че вече съм готов да завърша творбата си. Че вече имам отговорите - колкото и да е нахално", споделя Евгени Батоев, на когото и други жанрове никак не са му чужди. На 22 взима диплома от Академията в Лондон и започва да пише - есета, поезия, проза. И така четири години – само на английски. Но не се стреми да публикува. Връща се към рисуването, след като се прибира в България. И ако в Лондон държи повече фигуративна живопис, то тук първо се увлича от абстракцията. „Живописта няма да изчезне. Тя е толкова освобождаваща, че и след хиляди години ще има кой да рисува. В нея няма нищо ретро. Ретро има само в различните стилове на тези, които са се пробвали", категоричен е Евгени Батоев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай