Алианц България отново събра художници от различни поколения

Алианц България отново събра художници от различни поколения | StandartNews.com

Стара Загора. Творби на художници от Югоизточна България - живопис, скулптура и графика, събра регионалната изложба на националния конкурс на Алианц България, която бе открита официално в градската художествена галерия в четвъртък вечер. Конкурсът е под патронажа на Министерство на културата и се организира със съдействието на Съюза на българските художници. Жури с председател Слава Иванова е разгледало и оценило повече от 160 творби на 70 художници от Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Казанлък, Смолян, Димитровград и Кърджали.

Наградата за скулптура на регионалната изложба бе присъдена на пловдивчанина Стефан Лютаков за творбата „Гергьовден", а за графика – на неговия колега Румен Нечев за творбата „Фар V".

Наградените и номинирани автори от регионалните изложби ще участват на финалната изложба на конкурса, която ще се проведе през октомври в София. Тогава на отличените трима автори ще бъдат връчени уникални статуетки, специално изработени от един от доаейните на българската скулптора - Крум Дамянов.

Националният конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика", които се провежда за четвърти път, стартира през 2008 г. и е своебразен преглед на българското изобразително изкуство.

Старозагорци и гостите на града ще могат да видят изложбата до 15 юни.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай