9 неща, които не знаем за Къци Вапцаров

От 3-годишен разигравам разни сценки или се правя на някого, казва Къци

9 неща, които не знаем за Къци Вапцаров | StandartNews.com

Не един, а двама са кукловодите в шоуто "Като две капки вода" по Нова - Мая Бежанска и Къци Вапцаров. Той е националноизвестен като тв водещ, но си има тапия от ВИТИЗ. Признава, че етюдеите зад паравана са развинтили изключително добре въображението му. Неслучайно тази седмица Къци беше просто една прекрасна Лили Иванова от глава до пети, от първата до последната нота. Сега го подкачат, че като нищо може да я заменя на участия в случай, че датите й се дублират.

1. Прави първия си театър на 3

"Мечтаех да стана актьор от дете. От 3-годишен разигравам разни сценки или се правя на някого. Леля ми Цанче е разказвала как се връща от работа, а аз съм подредил столовете в цялата стая като зала - качил съм се на масата и пея като звезда. Казвал съм й: "Това е моят театър!". Мечтата ми се оформи около 9-и клас, в математическата гимназия", разказва Къци. Той е имал страхотни родители. Единственото, за което не успял да ги склони, е да "му родят" братче или сестриче.

"Дълги години молех майка ми и баща ми, но уви. Мисля, че нашите едва връзваха двата края да ме отгледат и не са имали финансова възможност да си родят още едно дете. Бяха бедни години".

2. С Морфов размахват саби във ВИТИЗ

"Разбрах, че за кандидатстване в Академията не се иска бал от дипломата и това доста ме успокои - да не гоня оценки, а да си уча само това, което ми е приятно, и да участвам в няколко театрални състава. Още в девети клас играх на голяма сцена в русенския театър с главна роля в "На добър час" от Виктор Розов. Тръпката да излезеш пред 1000 човека е невероятна. Започнах да се подготвям за ВИТИЗ и от третия опит ме приеха. Със Сашо Морфов дълго време се правехме на хъшове - ходехме с дълги бради, размахвахме саби и си говорехме като от "Мера според мера" на македонски: "Ке го тепаме ли попот?".

3. Вили Цанков го вика в Габрово

"Кукловодите са толкова добри, защото системата на обучение ги прави по-ярки, по-лесно влизат в различни образи. Тренирани са да оживяват кукла, а това, повярвайте, не е проста работа. Затова нямат толкова силно его - те са куклата. Този тип актьори притежават детския наивитет и развиват страхотна "тематична" фантазия.

Но не успях да играя зад параван, след като взех дипломата си. Защото Вили Цанков ме поиска в габровския сатирично-вариететен театър. Беше сложна процедира, с разрешение на министерството на образованието. Иначе имахме различни куклени номера, с които участвахме по разни халтури. Бях таралежче, което ходеше много смешно, и децата се забавляваха с него от сърце. Бяха разкошни години. Млада трупа. Средна възраст - 23 години. За тогава си беше нечувано. Всяка сутрин балетен екзерсис в зала. Всяка вечер представление - и то мюзикъл, с живо пеене и танци. Влизах в главни роли в спектакли по музика на Александър Йосифов, Стефан Димитров, Нелко Коларов. Хореографията правеха Маргарита Градечлиева, Мила Искренова, Розмари Де Мео... За малък град като Габрово нямаше билети за представленията ни 3 месеца напред. Жалко, че всичко това не се пренесе в София. Затриха театъра и сега май е дупка под земята, пълна с тиня и вода.

4. По-добре му е сред децата

"Децата те учат на чистота и наивитет. Това, на което ме научи и моят професор Атанас Илков. Сред малчуганите винаги се чувствам в свои води. Сред възрастните - не докрай. Това, на което се възхищавам от децата, е тяхната свобода да творят, да откриват света свободно и с усмивка. Затова и вече 23 години "Кой е по-по-най?" е толкова весело и забавно предаване. Заради децата. И други продуценти усетиха силата на децата и правят опити да работят с тях на сцената".

5. Познава хората по очите

"Божият пръст го усещам непрекъснато в живота си. Господ ни помага да ни се случват нещата, които желаем и заслужаваме. Но най-големите негови подаръци са вдъхновението, силата, настроението, творчеството, енергията.

Това, което може да ме изкара от равновесие, са неправдата, подлостта, завистта. Понякога я усещам в очите на хората, с които разговарям - това ме смачква на секундата. Агресията също ме прави безсилен и не знам как да реагирам. Мога да отвърна също с агресия, но не искам и не знам какво да направя".

6. Пуска книга на първи април

Фамилията на Къци безспорно поражда въпроса дали е роднина на великия поет от Банско.

"Не, на изпита във ВИТИЗ беше и Мая Вапцарова и ме пита същото, но не помня какво й отговорих. Фамилията е от баща ми, той е от Югоизточна България, Капитан Андреево. Нямаме нищо общо с великия Вапцаров, но ми е любим поет. Мен понякога ме избива да пиша стихчета. В петата си книга "Вицовете на Къци", която ще излезе на първи април, има и веселяшки хайку.

Като се замисля, не знам колко книги съм прочел. Имам стая, на която викаме библиотеката. Понякога ме избива невероятен глад - гълтам всяко четиво, което ми попадне. Случва се и затишие".

7. Дългата коса му носи енергия от космоса

Косата на Къци винаги е леко дълга. Както във всичко останало, и тук има собствен почерк. "Харесвам се така, по-артистично е. Но и с къса съм окей. Имаше едно гениално дете в "Кой е по-по-най" - като го питах: "Защо имаш дълга коса?", то отговори: "Така черпя сили от космоса". Е, надявам се, че и аз съм като него."

8. Храни куче, гълъби и хамстер

Домочадието му се радва на кучето Кори - на две години, немска овчарка. "Купих я от Перник. Луда глава. Ходи из двора и гризе всичко наред за ужас на баща ми. Дивачка голяма. Имаме два пеещи гълъба, които се смеят като човеци. Те са в хола и като минем, така се кикотят, че ние им казваме: "Много смешно, няма що". Малкият има хамстер, Миша, също голям смешник. Много обича тученица (тревата за животни) и като му дадем, се разтреперва от удоволствие. Натъпква я цялата в бузите, чак стърчи отзад".

9. Обича Пипи

Любимият му детски герой е Пипи Дългото чорапче, защото според него е символ на свободата. За най-голямата си пакост премълчава. "Ще кажа само в присъствието на моя адвокат, защото знам, че всичко казано от мен, може и ще бъде използвано срещу мен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай