$39 милиона за "Спотлайт"

$39 милиона за "Спотлайт"  | StandartNews.com

Киноманите вече са готови да кажат "сбогом" на тазгодишните "Оскари", но е добре да запомнят някои интересни цифри. "Спотлайт", който стана филм номер едно, спечели само още един приз - за сценарий. Случва се за втори път в 88-годишната история на наградите - след "Най-великото шоу на Земята". 39 173 609 долара е спечелил "Спотлайт". Това е вторият най-нисък приход на лента с така наречения голям "Оскар". Първият е "Войната е опиат" - със 17 милиона. Том Макарти получи за своя "Спотлайт" оценка 96% в сайта Rotten Tomatoes, докато за предишната си творба, The Cobbler, има едва 10%. "Стая", който донесе статуетката на Бри Ларсън за главна роля, е натрупал само 13 538 053 долара. Това го прави най-недоходоносния, борил се в категорията "най-добър филм". Ларсън дебютира на 9. Тя е и певица - от соловия й албум "Finally Out Of P.E." са продадени 4000 копия.

Дванайсет от актьорите, които е снимал Стивън Спилбърг, са били номинирани, но само двама са печелили. Това са Даниел Дей Люис за "Линкълн" и от онзи ден Марк Райлънс за "Мостът на шпионите" - той има и 3 награди "Тони" за играта си на театрална сцена и само 12 роли в киното.

Операторът на "Завръщането" Емануел Любецки постави сериозен рекорд - никой досега не е печелили три години поред в тази категория. Отделно има още 10 майстори зад камерата, които са печелили 3 или повече "Оскари".

608 милиона долара е общият бюджет на номинираните в категорията "визуални ефекти" - само с 2 процента, от които е заснет победителят "Екс машина". Филмът струва 15 милиона долара и е най-евтиният, печелил награда след "Пришълецът" от 1979 г. 26 роли на големия екран е поел Леонардо ди Каприо, преди да стигне до "Оскара". Той започва с ужасите "Critters 3" през 1991-а. Преди да грабне статуетката, Лео има още четири номинации за актьор. Само трима негови колеги се хвалят с подобна статистика - 5 пъти номинирани и само с една статуетка са Ейми Адамс, Глен Клоуз и Албърт Фини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай