20 нюанса от Париж в София

20 нюанса от Париж в София | StandartNews.com

Изложба показва чудесата на френската столица, които убягват на туриста
За 8 г. съдбата два пъти води Пиер-Етиен Же в България

Месец след истерията около екранизацията на романа "50 нюанса сиво" в София нюансът отново е ключова дума. Този път обаче нюансите са 20 и са от Париж. Става дума за първата изложба на френския фотограф Пиер-Етиен Же в България, която отваря врати във вторник в 17.30 ч в Националната библиотека "Кирил и Методий" в София.

В 20 снимки фотографът представя френската столица през своя обектив, като залага на детайлите, за сметка на познатите забележителности. Излиза от обичайното, като поставя акцент върху малките неща, които обикновено убягват от погледа на любопитния турист. Казано с други думи, изложбата показва Париж през очите на един французин, който е направил снимките през 5-те години престой в Париж, обръщайки особено внимание на паветата, мостовете и уличните лампи.

Пиер-Етиен Же е роден в Шамбери, югоизточната част на Франция, където живее до 24-годишната си възраст. Оттам животът му го отвежда в Белгия, след което заминава за Бразилия, за да се озове в България преди 8 г., като остава две години и половина. Заедно със съпругата си, която е бразилски дипломат, след това прекарват още 5 г. в Париж, след което отново се връщат в София, където живеят от година.

Фотографията за него отскоро е занаят. До преди години, когато е бил преводач от португалски, а снимането било просто забавление, към което обаче се отнасял сериозно. Няма да забрави първия си лентов апарат, който получава като подарък, когато е 12-годишен. С цифровия обаче прави много повече снимки, което му позволява да развие поглед, чувствителност и творческо мислене.

Изложбата на Пиер-Етиен става факт благодарение на помощта на бразилката Нара Васконселос и българката Пламена Рачева. Фотографът е признателен на директорката на Националната библиотека проф. Боряна Христова, Милкана Лишкова и Стефания Янакиева. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 3 април, като входът е свободен. Пловдив и Варна са следващите градове, където Пиер Етиен Же ще представи свои фотографии.

Щя обиколя цяла България, за да снимам пейзажи и интересни лица
Няма садо-мазо, искам да разбия клишето


Харесва ми, че тук хората все още имат време да живеят, казва Пиер-Етиен Же

- Защо "20 нюанса от Париж"?

- Търсих актуално заглавие. Сърфирайки в интернет, все попадах на "50 нюанса сиво". Така избрах "20 нюанса от Париж". Става дума само за намек, намигване, тъй като в изложбата ми няма садо-мазо. Снимките са черно-бели, съответно нюансите са сиви. Това всъщност е начин да привлека вниманието към изложбата, като взех малко на подбив цялата еуфория.

- Париж е бил в центъра на много изложби? Какво е новото при вас?

- Искам да разруша клишето за Париж. Когато заговорим за френската столица, виждаме автоматично Айфеловата кула, големите монументи и туристическите забележителности. Париж не е само това. В Париж чужденците мигновено са погълнати от големите монументи и в крайна сметка не забелязват онова, което ги заобикаля. Има една лампа на входа на метрото на станция "Жарден Тюлери", която убягва на всеки поглед, а заслужава да бъде видяна, защото е произведение на творческа работа. Тази изложба е посветена на нещата, които хората пропускат да видят в Париж, защото там има толкова много неща за гледане, че в крайна сметка не забелязваме малките неща и детайлите. Изложбата дава повече видимост чрез артистична чувствителност.

- Значи хората ще могат да видят онова, което са пропуснали да видят в Париж?

- Не, защото в крайна сметка чрез гледане на снимки не можем да попълним пропуските. Нямам такива претенции. Единственото ми желание е да покажа Париж такъв, какъвто го виждам и усещам. Представям го чрез детайлите, уличките, стълбите.

- Посланието?

- Нямам особено послание. Надявам се изложбата да се хареса.

- На сайта ви www.pejayphoto.com прочетох мисълта "Креативният възрастен е оцеляло дете". Припознавате ли се в тази мисъл?

- Да, защото креативността е тази, която ни свързва с детството. Със своята забързаност и желание за печалба днешното общество ни тласка да забравим детските си години. Детето остава в нас винаги благодарение на творческото мислене.

- Смятате ли да направите изложба с фотографии от България?

- Все още не съм имал възможност да пътувам много в България, тъй като изминалата година беше наситена на ангажименти. Имам намерение да обиколя цяла България и да правя снимки, тъй като това е страна, която харесвам много. Съжалявам, че първия път, когато бях тук, нямах време да обикалям. Този път обаче смятам, да посетя всичко, което мога и да правя колкото може повече снимки.

- Какво бихте искали да снимате у нас?

- На първо време ме интересуват пейзажите - градският и естественият. В градския обичам да правя снимки без хора. Или сгради, или природа. От друга страна, бих искал да снимам хора. Интересуват ме хора в селата и малките населени места. Лицата им отразяват трудностите на живота. В градовете и столицата лицата са различни и по-фини.

- Какви са впечатленията ви от България?

- В София има качество на живот, което трудно може да бъде намерено на други места. В България хората все още намират време да живеят. Това, което ме впечатлява, е усещането за сигурност. Можеш да излезеш вечерта или пък без значение в колко часа през деня или нощта без никакви притеснения. Живял съм в Бразилия, но дори в Париж има места, където не е препоръчително да замръкваш. В София обаче нямам подобно усещане. Намирам българите за любезни и гостоприемни. Случвало ми се е да се губя, но не се чувствам загубен. Вероятно климатът ви прави по-отворени и по-симпатични.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай