128 години борба с корупцията в България, кой слага началото

Тогава няма радио и телевизионни студия, споровете се водят по страниците на вестниците

128 години борба с корупцията в България, кой слага началото | StandartNews.com

За съжаление или за радост, България може да се похвали, че вече 128 години се бори с корупцията. В Княжество България младият адвокат и журналист Стефан Бобчев, в качеството си на депутат, внася в парламента през 1894 г. първия у нас закон против грозното явление, който се нарича Закон за съдене на незаконно забогателите чиновници. Това показват архивите на българския парламент, които цитира БТА. По това време управлява 16-о правителство на Княжество България (19 май - 9 декември) с премиер и министър на вътрешните работи д-р Константин Стоилов. Правителството сменя кабинета на Стефан Стамболов, който е бил начело от 20 август 1887 г. до 19 май 1894 г.

За да постави край на дебатите между поддръжниците и противниците на Стамболов в пленарна зала, Бобчев става и произнася дълга реч, в която подчертава, че този закон засяга и някои членове на парламента. „Не само Стамболов е виновен, господа, виновно е и нашето време, което произвежда корупция на всички държавни нива!”, казва тогава Бобчев, цитиран в статии на историци, изследвали този период от историята ни.

Темите за корупцията намират място и в медиите от края на 19-и и началото на 20-и век. Тогава няма радио и телевизионни студия, и споровете се водят по страниците на вестниците. Пресата се явява опонент и коректив на тогавашната власт и политици, а в издаваните по това време вестници има многобройни статии както срещу корупцията, така и обвинения срещу конкретни политици, става ясно от запазените в Националната библиотека „Кирил и Методий“ броеве.

Известни личности, които са и редактори, като Славейков, Ботев, Каравелов, намират достойни наследници в лицето на не толкова популярните днес Стоян Шангов, Атанас Дамянов, Петър Петров, Георги Николов. Освен разпознаваемост, техните статии им носят и заплахи, бой, дори изселвания и затвор.

Един от първите закони, срещу който журналистите протестират, е Законът за печата, приет през 1883 г. и допълван няколко пъти до 1901 г., когато е отменен. В него е посочено, че който напада властта или княза се наказва с от една до пет години затвор. Началото на новата епоха в българския печат поставя всекидневникът „Вечерна поща“, който се появява на 24 август 1900 г.  като негов основател е Стоян Шангов. Вестникът е първият, който въвежда политическата карикатура у нас. Имената на първите му карикатуристи са Александър Божинов и Иван Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай