Виртуални крави. Земеделският министър смая държавата

Сухото мляко е качествено, но то блокира реализацията на свежото мляко, каза Вътев

Виртуални крави. Земеделският министър смая държавата | StandartNews.com

Земеделският министър Кирил Вътев смая държавата. Той хвърли бомба, разкривайки че 30% от кравите, за които правителството плаща субсидии, се виртуални.

Нека нашите животновъди да елиминират виртуалните животни, за които получават субсидии, вече направихме такава проверка. Оттук нататък ще правим такива проверки в цяла една община по едно и също време, за да не се прехвърлят животни от една ферма в друга, докато траят проверките. Според анализи на Министерството на земеделието 30 процента от кравите, за които се получават субсидии, са виртуални, заяви в ефира на бТВ министър Кирил Вътев.

Сухото мляко е качествено, но то блокира реализацията на свежото мляко, посочи Вътев: "Да не забравяме, че сме на общ пазар, той е отворен и нищо не може да спрем. Има нов играч на този пазар - Украйна. От Румъния у нас идват огромни количества слънчоглед, всички знаем, че е украински, но не можем да го докажем. Големият проблем на нашите зърнопроизводители е, че слънчогледът, който отглеждат, е с много по-висока себестойност, защото спазват много европейски правила, което оскъпява производството им. Украйна е мощна аграрна страна, вероятно скоро техните производители ще започнат да спазват тези правила на ЕС, но продукцията им пак ще е с по-ниска себестойност. Тази година производителите на зърно ще имат по-ниски цени при реализацията но пък са имали по-високи разходи".

Трябва в ЕС да се забрани прилагането на нелоялни търговски практики, каквито има у нас, смята министърът. Ако КЗК се интересува, много лесно ще ги установи. Държавата не бива да се намесва в регулацията на цените, но може да създаде правила, които не натискат базовите производители на основната суровина - на мляко, месо, зърно, за да може по цялата хранителна верига добавената стойност да е справедливо и равномерно разпределена, посочи още Кирил Вътев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай