Минчо Минчев се завръща с концерт в Зала 1 на НДК на 14 декември

Снимка: НДК

Минчо Минчев се завръща с концерт в Зала 1 на НДК на 14 декември | StandartNews.com

Голям симфоничен концерт от програмата на 32-рото издание на Новогодишен музикален фестивал ще се състои на 14 декември в зала 1 на НДК. За първи път от 2002 година насам, на сцената в концерта „Виртуозите" ще излезе световноизвестният цигулар – Минчо Минчев, съобщават от НДК.

Той е един от значимите представители на българското изпълнителско изкуство и емблематичен участник в изданията на фестивала, в периода 1987 - 1990 година. Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. Свирил е като солист с много от водещите оркестри в света, сред които Кралски филхармоничен оркестър Лондон (RPO), Лондонският симфоничен оркестър, Оркестърът на BBC - Лондон, London Mozart Players, Академията Сент Мартин ин дъ филдс, St. Goldsmith Orchestra, Радиооркестъра на Романска Швейцария, Оркестърът на Московското радио и телевизия, Букурещка филхармония „Джордже Енеску", Симфоничния оркестър на Амстердам, Дрезденската филхармония и др.

На сцената, редом до изтъкнатия цигулар, ще застане виртуозният контрабасист Рик Стотийн. Концертът „Виртуозите" е повод за първо гостуване в България на младия и вече утвърден на световната концерта сцена Стотийн. Определят Рик като гъвкав музикант и истински майстор на контрабаса, който притежава феноменална техника. Като гост-солист Стотийн свири редовно в Лондонския симфоничен оркестър, Кралския Концертгебау оркестър Амстердам, Камерен оркестър на Европа, Оркестър „Моцарт" и Камерен оркестър „Малер".

С този концерт Софийска филхармония гостува на Новогодишния музикален фестивал под диригентството на Маестро Емил Табаков, който е бил музикален директор на Фестивала в НДК, оставил своя следа в историята му. Подбраната програма отбелязва важни за музикалния свят годишнини: 150 години от смъртта на Джоакино Росини, 195 г. от смъртта на Джовани Ботезини и 215 г. от рождението на Хектор Берлиоз.

Билетите са в продажба на касите на Билетен център – НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg. Цените са от 20, 30, 40, 50, 60, 70 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай