Калуди Калудов празнува с „Палячи"

Световният тенор пее в цирка по случай 40 години от старта на кариерата си

Калуди Калудов празнува с „Палячи" | StandartNews.com

Калуди Калудов ще празнува 40 години от началото на блестящата си кариера с „Палячи" – прочутата творба на Руджеро Леонкавало. Спектакълът на старозагорската опера ще посрещне публиката на необикновено за тежката класика пространство - под купола на Академичния цирк „Балкански" на 20 и 21 юни от 19 часа в Парк „Артилерийски" в Града на липите.

Авторите на проекта припомнят, че подобно зрелище ще се случи за първи път в България. Идеята е на големия тенор, пял на най-престижните световни сцени, приемащ овации, както за своята педагогическа дейност, така и за успехите на своите последователи и ученици. Той и директорът на старозагорската опера Огнян Драганов без колебание са избрали „Палячи", чиито сюжет по действителен случай разказва за личната драма на артиста. Действието, свързано с перипетиите и страстите на пътуваща трупа, се развива сред естествения декор на „Балкански".

На пулта е главният диригент на операта в Стара Загора Ивайло Кринчев. В екипа на постановката отново е привлечен изключителният румънски художник Каталин Йонеску-Арборе, който е автор на сценографията и костюмите. Зрителите могат да очакват необикновено и силно въздействащо представление със звездните солисти, хора и оркестъра на Стара Загора. В ролята на Канио на 20 юни ще бъде Калуди Калудов, а на 21 юни –сръбският тенор Зоран Тодорович. Като Неда излизат Анна Дитри /20 юни/ и Деси Стефанова /21 юни/. В шапитото ще пеят още Александър Крунев, Нико Исаков, Теодор Петков, Валери Турманов, Георги Динев, Ивайло Йовчев. Зрителите ще видят и атрактивна циркова програма на артисти от „Балкански". Номерата са прецизно подбрани, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната атмосфера. След премиерите на 20 и 21 юни „Палячи" ще закрие 14-то издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници" в Правец на 15 юли на сцената край езерото, а през есента операта в цирка ще гостува във Варна /3 и 4 септември/, в Пловдив /22 и 23 октомври/ и в София /19 и 20 ноември/.

Където и да пее по света и у нас Калуди Калудов, той винаги остава дълбоко свързан с Варна, откъдето започват първите му изяви. За класиката го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище на морската столица. През 1978-а той завършва софийската Консерватория като ученик на доцент Лиляна Жабленска, работи и с великия Никола Николов. Дебютира в Пловдив като Алфред в "Травиата" на 15 януари 1978-а. През декември на същата година става солист на Националната опера, на чиято сцена пее 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на сезон и става от основните изпълнители в театъра.
Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983-а с "Реквием" на Верди в лондонския „Ковънт гардън" и Форесто в "Атила" на Верди във виенската „Щатсопер", където във времето се връща многократно да гастролира в «Отело» /с Пласидо Доминго, Анна Томова-Синтова, диригент Зубин Мета/, „Травиата", „Макбет", „Трубадур"... Ролята на италианския певец от «Кавалерът на розата» изстрелва българина сред най-звездните в гилдията. В Миланската скала подписва договор през 1985-а - за "Сватбени ризи" на Дворжак, "Атила" и "Бал с маски" на Верди, "Манон Леско" на Пучини. Следват гостувания в най-големите европейски оперни театри, както и тези в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия – с 60 тенорови партии в най-великите произведения в жанра.
Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в постановки, дирижирани от титаните Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти... Със Зубин Мета правят и серия от концерти. В списъка наред с Реквиемите на Моцарт и Верди и Деветата симфония на Бетовен, са още "Stabat Mater" от Росини и Дворжак, "Меса Глаголица" от Яначек, «Звънчетата» от Рахманинов. Студийните записи на Калуди са за Балкантон, Naxos, Sony сlassic, Decca, БНР, Радио Катовице, RAI, Музикална къща "Гега ню", видеозаписи в Миланската скала и други. Калуди е основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто" в Чешин, Полша, има докторска степен в Консерваторията на Катовице, преподава в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай