Гълъби посочили къде да бъде вдигната Перистера

Това, което прави крепостта по-различна от всички останали, са двете кули-църкви

Гълъби посочили къде да бъде вдигната Перистера | StandartNews.com

Перистера е най-голямата туристическа атракция в Пещера. Изцяло са разкрити стените на цитаделата, ъгловите кули и кулата-порта. Открити са и 28 жилищни помещения, в които са намерени много керамика и предмети на бита. При проучванията през 2007 година, ръководени от археолога Бони Петрунова, са открити 44 монети, от които 14 златни. Разкрити са следи от мегалитно светилище на тракийското племе беси. Това, което прави Перистера по-различна от всички останали крепости от този период, са двете кули-църкви. Един от периодите на крепостта съвпада с периода на въвеждането на християнската религия като официална във византийската империя.

Есента на 313 г. Центурион Марк Северий огледа останките от селището под хълма на пътя от Траянови врата към Константинопол. Готите за пореден път бяха помели всичко. Къщите горяха, земята бе покрита с телата на селяните, жените и децата бяха отвлечени.

Прав беше аскетът, когото войниците на Северий срещнаха по Виа Милитарис. Той проповядваше новата вяра на Христос, заклеймяваше разгулния живот и казваше, че само дела в прослава на бога ще спрат злините.

Северей изпълняваше заповедта на Константин Велики да вдигне крепост срещу варварите, този път - непристъпна. Но къде да положи основите?

Тогава видя чудото. Вместо лешояди в небето летяха гълъби. Белите им крила искряха на слънцето. Северий сякаш пак чу гласа на аскета, който повтаряше, че Господ слиза на земята чрез гълъба. И си каза: Където кацнат, там ще градим.

Войните последваха птиците. Ятото кацна на хълма над прохода. Върху отломка от олтар на бесите. Центурионът не повярва на очите си. Скалата също имаше форма на гълъб.

И Северий прие знамението. Започна да гради крепостта на гълъба. Нареди в две от кулите й да има параклиси. Знаеше, че твърдината ще надживее империята и че дори след 1700 години "Перистера" пак ще бъде крепост на вярата.

Име: Крепостта на гълъба (перистера от гръцки означава гълъб)

Градеж: Строежът й започва през IV век на днешния хълм Св. Петка върху светилище на бесите, останки от което се виждат и днес.

Находки: Над 200 монети, 31 от които златни. Най-ценна е монета на римския император Тиберий II Константин. Той е управлявал само 4 години (578-582) и сечените от него монети са в силно ограничена емисия. В света до този момент е позната само още една такава монета, която днес се пази в Турция.

Жилищата: Разкрити са 28 жилища, в които са намерени много керамика и предмети от бита, включително и напълно и частично запазени питоси (делви). "По следите от съдържанието в тях днес дори може да се възстанови седмичното меню на гарнизона", убедена е доц. д-р Бони Петрунова, изследовател на крепостта.

Питосите: Наричат ги "първите хладилници". Огромни керамични делви, в които са се съхранявали зехтин, храни. Открити са 81 питоса.

Църквите: Единствената крепост с църкви в две от кулите - северната и южната. Храмът в южната кула е бил замислен и граден като базилика.

Огън в небето за

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай