“Чудесата” изпратиха туристите при нас

Това, което "Стандарт" направи за 10 г., правителствата не направиха за 30, казва кметът на Белоградчик инж. Борис Николов

“Чудесата” изпратиха туристите при нас | StandartNews.com
  • Това, което "Стандарт" направи за 10 г., правителствата не направиха за 30, казва кметът на Белоградчик инж. Борис Николов

 

- Господин Николов, получихте приза за Природен феномен на десетилетието за Белоградчишките скали и "Магура" от кампанията "Чудесата на България". Горд ли сте?

- Това е голямо признание за феноменалните образувания в района на Белоградчик. Това е нашата емблема и аз се радвам, че в логото на "Стандарт" вече 10 г. са Белоградчишките скали. Така че признанието е и една много съществена реклама. Това, което "Стандарт" за 10 години направи за реклама и популяризация не само на природните феномени, но и на всички останали исторически и туристически обекти, не направиха правителствата за 30 г. Хиляди благодарности към медията и най-вече към госпожа Славка Бозукова, че удържа 10 г., въпреки промените в държавата, да продължи да работи по тази тема.Когато за първи път получихме награда от "Чудесата на българия" през 2012 г., туристическият поток нарасна с около 20-25%. И ежегодно идват с 10-15% повече туристи.

- Скалите отдавна са емблема на Белоградчик. Какви нови атракции има около тях?

- Има атракции от фирмите, които притежават къщи за гости -  езда, планинско колоездене, стрелба с лък, оцеляване в дивата природа. Общината не инвестира толкова много, защото проблемът е в липсата на държавни политики и възможности. Засега сме заделили от капиталовите разходи, като идеята ни е да монтираме 30-метрово виенско колело. Искаме в следващите 2,5 години от мандата ни да пуснем допълнителни атракции за уплътняване на туристическия поток. Вече 5 г. организираме "Опера на върховете" със Софийска опера и балет. Получава се феноменално представление. Първите 4 г. това продължаваше около 20-25 дни - в петък, събота и неделя. Миналата година го проведохме за три поради ограниченията за коронавируса. Но тази година го организираме за втората половина на юли и първата половина на август и се надяваме повече туристи да посетят града и да се насладят на това страхотно изкуство сред скалите.Завършваме реконструкцията на стария градски площад и се закупи телескоп, с който от площада могат да бъдат видени доста от скалните образувания.

- Достатъчно ли се рекламира културно-историческото ни наследство?

- Най-важното е да има стройна държавна политика, която ние да следваме и да можем да инвестираме повече средства в инфраструктура, в атракции и най-вече в реклама. Защото от 30 г. държавата не заделя пари за реклама. Просто липсва структурна политика - не може поединично общините да се занимават с реклама, с инвестиции и с политики в туризма. Във всички развити в туристическо отношение страни това е национална политика, която се следва от местните структури. А у нас от 30 г. чиновниците пишат някакви самоцелни планове, които имат нулев ефект - никой не ги чете, никой не ги изпълнява и всичко остава само на хартия.              

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай