Древна крепост у нас разкрива тайни за император Константин

Кастра Мартис се намира в центъра на Кула, вървят разкопки

Древна крепост у нас разкрива тайни за император Константин | StandartNews.com

Половин век след последните проучвания, през този сезон са възстановени археологическите проучвания на римската крепост Кастра Мартис в центъра на северозападния граничен град Кула. Това е третият по големина и по значение римски археологически обект в района около гр. Видин, след Рациария и Бонония, твърди ръководителят на обекта доц. д-р Здравко Димитров от Национален археологически институт с музей при БАН.

Екипът е започнал проучвания в източната крепостна стена. Направени са 4 дълбоки сондажа и са открити над 30 ценни находки, които показват, че крепостните стени на Кастра Мартис са изграждани върху останки на други древни поселища - праисторически и тракийски.

По време на археологическите разкопки са открити множество монети от III-IV век. Това е времето на император Константин и неговите наследници. През същия период са изградени и голямата крепост на Бонония край Видин, на Феликс Ромулиана (Гъмзиград) до днешния Зайчар в Сърбия. Потвърждава се фактът, че Кастра Мартис е една от големите крепости в цялата система на укрепване на този район на дунавския лимес, обобщи доц. Димитров.

Разкопките са финансирани със средства от Община Кула, а кметът Владимир Владимиров се надява те да продължат и в бъдеще, като за целта ще се потърси и национално финансиране или финансиране по проекти, съобщава БНР-Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай