Знаков министър ни посече! Тежка прогноза

Свързана е с горивата и еврозоната

Знаков министър ни посече! Тежка прогноза | StandartNews.com

Знаков министър от близкото минало даде доста тревожна икономическа прогноза. 

Отражението на конфликта в Близкия Изток ще е огромно за нас, първо защото голям финансов ресурс и от Европейската комисия, и от САЩ ще тръгне към този регион. Първоначално, за да подпомогне Израел, след това може би, за да подпомогне възстановяването на този регион.

И второ, миграцията, която в Европа е голяма политическа тема в много държави, неминуемо ще се увеличи буквално в следващите седмици, а това ще създаде една голяма нова тема на българските и европейските политици. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му ще има и скок на инфлацията, защото този регион определя до голяма степен цените на енергията в целия свят, не само в България. "Цените се поуспокоиха в рамките на последните шест месеца. Сега предполагам и заради несигурност, и заради доставки- ще започнат да се увеличат. Всъщност вече почнаха да се увеличават от последните два-три дни.

Това пряко влияе на транспорт и в България, и в Европа. Пряко влияе и на вноса на значителна част от стоките, които използваме. Така че ако въпроса можем да го зададем като колко допълнително инфлация можем да очакваме в следващите 6 до 9 месеца в България -  може би допълнително 1-1,5%. Това не изглежда много, но понеже вече имаме голяма инфлация, всъщност е значително".

Със сигурност ще има увеличение на цените на горивата, тъй като регионът на Близкия Изток е основен производител и износител на  петрол и за Европа. „Този пазар се движи доста бързо. В рамките на месец-два се чувства вече увеличаване на цените. Именно там, според мен, ще поувстваме поскъпването веднага. Дали ще стигне до 4 лева бензина - това вече зависи какво ще е развитието на ситуацията в този район. А то не изглежда да е добро въобще", категоричен е Дянков.

И допълни: "Да, на някакъв етап ще успеем да влезем в еврозоната. Но, няма да успеем да влезем през 2025 година. Всъщност ние Франкфурт трябва да убеждаваме, не Брюксел. Трябва да убедим Европейската централна банка. Няма случай, в който държава да е минала метър, така да се каже, по някои от критериите. И за България това също няма да стане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай