Жега с цената на виното

Бутилката поскъпва заради слабата реколта

Жега с цената на виното | StandartNews.com

София. Жегата пресуши бъчвите с вино и вдигна цените на гроздето. Заради рекордно високите температури и липсата на валежи голяма част от тазгодишната реколта стана на стафиди.

Около 30% от лозята пък бяха покосени още през зимата от нечуваните студове. Заради слабата реколта стопаните, които са успели да отгледат грозде тази година, ще получат висока цена за труда си. Всички сортове са изкупуват много по-скъпо от миналата година, но най-голям е скокът при белите. Мускатът достигна рекордните 1,20-1,25 лв. за килограм. Другите бели сортове се взимат за около 90 ст. за килограм, разказа шефът на "Вини" АД Пламен Ангелов.

По-скъпо бяло грозде очакват в Чирпанско. "Имам около 150 дка собствени лозя, но 90 на сто от тях измръзнаха и не дадоха плод", посочва Владимир Рогошев, съсобственик и на бутикова винарна. Компрометирането на собствената му продукция означавало, че тази есен ще трябва да излезе на пазара на грозде и да купи поне 10-15 тона бяло грозде.

В същата ситуация били и други винопроизводители в Старозагорско, които имат лозя. Освен това като цяло реколтата от бялото грозде в целия район щяла да бъде далеч по-скромна от миналата година. Повече купувачи и по-малко продукция естествено означава по-висока изкупна цена. Очакванията са, че цената на бялото грозде ще надхвърли психологическата граница от 1 лв. за кг и може да достигне дори 1,20-1,30 лв. килото. Макар все още да е рано, производителите вече се готвят да броят доста висока цена и за червените сортове грозде. Очакванията са, че килограмът за най-масовите чепки ще се изкупува за 80-85 ст., а по-редките дори ще стигнат до левче. Повече за стоката си очакват и производителите на по-редките и местните сортове.

В Благоевградско например чакат с около 20 стотинки отгоре за чепките в сравнение с миналата година. Широка мелнишка лоза предната есен се изкупуваше за 45-50 стотинки, сега е нормално да струва 60 стотинки, изчисляват лозарите. Според тях сортовете мерло и каберне пък от 60-70 стотинки през 2011 г. сега трябва да скочат на 80 стотинки.

Високата изкупна цена на гроздето обаче ще удари и вината. Очаква се при тези цени бутилка качествено вино от 750 мл да поскъпне с 60-70 ст., коментират производителите. Освен че е по-скъпо от тон грозде от новата реколта ще се произвеждат и по-малко литри вино заради липсата на сок в зърната, твърдят собственици на изби. Възможно е да има отражение в цената и на високоалкохолните продукти, които е възможно да скочат с около 10% заради скъпото грозде, казва шефът на "Вини". Той обаче уточнява, че засега компанията ще се опита да замрази цените на настоящите нива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай