Земеделците притеснени за сеитбата на пшеница

Земеделците притеснени за сеитбата на пшеница | StandartNews.com

Добрич. Земеделските стопани в Добруджа са изключително притеснени за есенната сеитба на пшеница, споделиха земеделци пред агенция Стандарт Нюз. Причината е сушата и липсата на дъждове.

Стопани признават, че изключително трудно върви почвената обработка, като засетите вече площи с пшеница само в Добруджа все още не са покълнали, казват стопаните. От около седмица има раздвижване на пазара, но само на пшеница, като цените на зърното са започнали да падат, казаха търговци.

До преди седмица зърното се е търгувало за 460 лв. за тон, докато сега вече цените се движат според качеството от 400-450 лв. за тон, каза търговците. Причината за това била в това, че реколтата в големите страни - производители не е толкова лоша, колкото са били прогнозите и на международните пазари се предлага пшеница, както и страните - производителки от Черноморския басейн, така и от други.

Надолу са и цените за тон царевица - 470-420 лв., като само преди седмица царевицата се е търгувала за по 500 лв. за тон. Частични са сделките със слънчоглед от тазгодишната реколта, като търговците заявиха, че произведената реколта в Добруджа е компроментирана. Докато назад в годините се купуваше просто нужното количество, сега се търси качествена стока. За да има добра цена, слънчогледът трябва да има 44 % масленост, 9 на сто влажност и едва 2 % примеси, поясниха търговци. Масово обаче произведеният слънчоглед в Добруджа тази година заради атмосферните условия бил с по-ниска масленост - 36 на сто, 12% влага и 10% примеси. Това била и причината сделки да се сключват епизодично на цени от по 820 лв./т.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай