Задава се нова газова криза

Цената на синьото гориво пада с 0.67% от октомври

Задава се нова газова криза | StandartNews.com

Бургас. Съществува реална опасност през зимата да останем без газ. Това стана ясно от думите на Александър Петров от ръководството на „Булгаргаз". Междувременно председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев съобщи, че цената на синьото гориво ще падне от октомври.

Финансовото състояние на дружеството е тежко и затова то ще използва основно запасите от хранилището в Чирен за последното тримесечие на 2012-та година. Ако не бъдат подписани новите договори с Русия в средата на ноември, има реална опасност от дефицит на природен газ в началото на 2013 г, обясни Петров.

В момента в хранилището са налични 380 милиона кубически метра синьо гориво. Общественият доставчик планира да използва до края на тази година 210 милиона от тях. Поради това в началото на следващата година в хранилището ще има само 170 милиона кубически метра природен газ. Дълговете на „Булгаргаз" достигат около 300 милиона лева, изтеглен е бил и заем за закупуването на газ, каза още Петров.

Цената на газа ще намалее с 0.67% от октомври, съобщи междувременно Ангел Семерджиев. Според него държавното дружество "Булгаргаз" има 250 млн. лв. недовзет приход за предишни тримесечия, защото е продавал газ на по-ниски цени, отколкото е купувал синьото гориво. Семерджиев подчерта обаче, че на този етап компенсирането на дружеството трябва да се отложи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай