За какво се скараха Безос и Мъск?

Ябълката на раздора са огромните сателитни интернет проекти

За какво се скараха Безос и Мъск? | StandartNews.com

Двамата най-богати мъже на планетата Илон Мъск и Джеф Безос кръстосаха шпаги пред федералните регулатори. Ябълката на раздора са огромните сателитни интернет проекти, които компаниите им развиват.

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск се включи в Twitter във вторник. Неговата компания иска да убеди служителите на Федералната комисия по комуникациите (FCC), че трябва да позволи на SpaceX да премести някои от нейните сателити Starlink на по-ниски височини от първоначално планираното, съобщи investor.bg.

Amazon на Джеф Безос оспорва искането на SpaceX с мотива, че модификацията ще попречи на други спътници.

„Не е полезно на обществеността да пречи днес на Starlink за сметка на сателитната система на Amazon, която в най-добрия случай е на няколко години от експлоатацията“, написа Мъск в Туитър.

Amazon отговори на твърдението на Мъск в становище до CNBC. „Фактите са прости. Проектирахме системата Kuiper, за да избегнем смущения със Starlink, а сега SpaceX иска да промени дизайна на своята система. Тези промени не само създават по-опасна среда за възможни сблъсъци в космоса, но също така увеличават радиосмущенията за клиентите. Въпреки това, което SpaceX публикува в Twitter, предложените от SpaceX промени биха затруднили конкуренцията между сателитните системи. Очевидно е в интерес на SpaceX да задуши конкуренцията в зародиш, ако може, но със сигурност не е в интерес на обществеността“, казва говорител на Amazon.

Starlink е планът на SpaceX за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа с около 12 000 сателита, предназначени да доставят високоскоростен интернет до всяка точка на планетата. След като пусна над 1000 сателита в орбита, SpaceX стартира публична бета версия през октомври. Първоначалната услуга е на цена от 99  долара на месец, в допълнение към 499 долара предварителни разходи за поръчка на Starlink Kit, който включва потребителски терминал и Wi-Fi рутер за свързване към сателитите.

Междувременно Amazon работи върху собствен сателитен интернет, наречен Project Kuiper. Компанията възнамерява да изведе 3236 интернет сателита в ниска околоземна орбита - система, която ще се конкурира със Starlink. Въпреки че през декември Amazon премина критичен ранен хардуерен крайъгълен камък за антените, от които се нуждае, за да се свърже към мрежата, компанията все още не е започнала да произвежда или пуска своите сателити.

Американските власти, в лицето на FCC, одобриха през юли предложението на Amazon за Kuiper, в чието изграждане компанията твърди, че ще инвестира над 10 млрд. долара
Коментарът на Мъск се случва, след като директорът на SpaceX Дейвид Голдман разговаря с представители на FCC в края на миналата седмица, за да обсъди предложението на компанията за преместване на някои от сателитите Starlink на по-ниска орбита.

В презентация пред FCC Голдман  подчертава, че представителите на Amazon са имали „30 срещи, за да се противопоставят на SpaceX“, но „са нямали нито една среща, за да оторизират собствената си система“, аргументирайки се, че технологичният гигант се опитва да „задуши конкуренцията“.

През декември представители на Amazon разговаряха с председателя на FCC Аджит Пай относно искането на SpaceX да модифицира плановете си за Starlink. Amazon поиска FCC да ограничи сателитите на SpaceX до минимална надморска височина от 580 километра, докато регулаторът „изцяло оцени подробния отчет за значителните проблеми, свързани със смущения“, за които Amazon смята, че представляват модификацията на SpaceX.

„SpaceX посочи, че е в състояние да експлоатира своята система, без да надвишава 580 км, и не е демонстрирал защо подобно състояние не би трябвало да влезе в сила незабавно“, пише корпоративният съветник на Amazon Марая Додсън Шуман в писмо до FCC.

Сателитните мрежи на двете компании представляват амбициозни проекти, като SpaceX, подобно на Amazon, твърди, че изграждането на мрежата й ще струва около 10 милиарда долара или повече.

Но ръководството на SpaceX изчислява, че Starlink може да генерира приходи до 30 млрд. долара годишно, или повече от 10 пъти годишните приходи от нейния ракетен бизнес.

По-рано през този месец SpaceX разшири своята бета програма, за да включи клиенти в Обединеното кралство и Канада. Компанията се стреми да разшири бързо достъпа на Starlink в международен план, като публичните регистри показват, че компанията е регистрирана в Австрия, Австралия, Аржентина, Бразилия, Франция, Чили, Колумбия, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Филипините, Южна Африка и Испания.

Източник: investor.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай