Вносителят на "Хюндай" с 15,9 млн. лв. глоба

Вносителят на "Хюндай" с 15,9 млн. лв. глоба | StandartNews.com

София. Антимонополната комисия санкционира с 15,988 млн. лв. официалния дистрибутор на автомобилите Hyundai в България - "Индустриал комерс" ЕООД.

Икономическата група, включваща и дружеството "Хюндай лизинг", е глобена с 10% от оборота за 2011 г. заради забранителни споразумения, които са довели до ограничаване или нарушаване на конкуренцията при дистрибуцията на нови автомобили с южнокорейската марка и при дистрибуцията с резервни части за тях.

Според комисията договорите включват клаузи, които налагат ограничения на конкуренцията, включително тежки ограничения като фиксирането на препродажните цени на нови автомобили, резервни части и сервизни услуги. На дилърите е била наложена забрана да продават конкурентни марки коли и части, както и да извършват кръстосани сделки помежду си. Те не са имали право да продават на клиенти от други административни области.

Нарушенията освен от "Индустриал комерс" ЕООД, са извършени още от "Алексиев" ЕООД, "Технокар" ЕООД, "Кармобил" ЕООД, "Каби Кар" ЕООД и ЕТ "Мототехника Христов" - всички са от групата на "Индустриал комерс".

Глобените компании могат да обжалват решението пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай