Влагайте във фондове по малко, но редовно

Влагайте във фондове по малко, но редовно | StandartNews.com

Балансираните инвестиционни фондове са най-желани от инвеститорите в момента, заедно с вложенията в облигации. Това става ясно от последните данни за март 2015 г. на Европейската асоциация за управление на фондове и активи, цитирани от Явор Ачев, мениджър на Pioneer Investments за България. При близо 70 млрд. евро нетни продажби в Европа през март, 40 млрд. са били разпределени в балансирани фондове. За последните пет години, въпреки кризата, средната доходност от балансираните фондове е 8% годишно, сочат анализите на Pioneer Investments. В Европа активите, управлявани от взаимните фондове, са 11,3 трилиона евро.

Очакванията за развитието на капиталовите пазари са повече от оптимистични, защото основата на икономиката е много стабилна и компаниите са силни финансово, смятат анализаторите. Добрите ръстове в икономиката вдигат потреблението, а това е най-сигурният начин да дойдат инвеститори. Дългосрочните инвестиции винаги носят положителна доходност, стига вложителите да не се поддават на емоциите си, подчерта Явор Ачев. Фондовете Pioneer се предлагат чрез клоновата мрежа на най-голямата банка в страната - УниКредит Булбанк. Pioneer Investments e първият фонд на българския пазар и запазва лидерската си позиция на пазара от създаването си. От съществуването си на българския пазар - май 2007 г., фондът отчита средна годишна доходност от 7,15%. За сравнение колко е голямо значението на индустрията, активите на фондовете се равняват приблизително на БВП на Европа. Pioneer Investments управлява активи за 225 млрд. евро, около 60% от тях са разпределени в инструменти с фиксирана доходност, а около 20% в акции.

За масовия клиент най-достъпния начин да се възползва от предимствата на капиталовите пазари е като инвестира в тях чрез малки равни месечни вноски чрез т. нар. спестовни планове. За последната година новите спестовни планове са близо 12 хил. като общият брой на клиентите на банката, които инвестират във фондовете на Pioneer чрез достъпни месечни вноски, са малко над 44 хил. За последните пет години броят на хората, възползвали се от този начин за диверсифициране на спестяванията, е нараснал 5 пъти. Към края на 2014 г. средната месечна вноска по спестовните планове е 24 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай