Петък,

Великденско чудо! Яйца за без пари подлудиха пазара

От: Рачо Рачев -
12480
Великденско чудо! Яйца за без пари подлудиха пазара
A
A
A

Нашенки пощуряха по яйцата на съседите, а като се започне от съботния пазар в Одрин до касите на големите хипермаркети най-купуваната стока навръх Велики четвъртък са яйцата, пише "Телеграф".

„Нормално не продаваме такива количества, но всяка година в навечерието на празника на християните увеличаваме доставките и имаме големи продажби и много добри промоции", коментира търговец голяма верига магазини в Одрин.

„За втора година си купувам тука яйцата за боядисване, чисто бели са, голям размер, не се пукат докато ги варя и лесно се белят", хвали стоката Мари, докато товари багажника на кола със сливенска регистрация.

Не без значение е и цената, между 18 и 30 стотинки за бяло яйце размер XL и тегло в зависимост от разфасовката, магазина и производителя. „Чок буюк бой“ – много голям размер, рекламират стоката си съседите от юг.

Съвпадналото по време падане на ограниченията при влизане у нас и разхлабването на мерките срещу COVID-19 в самата Турция и свалянето на ДДС за хранителни продукти и хигиенни материали от 18 на 8 процента предизвика ренесанс на пазарния туризъм сред българите.

Хотелите в Одрин са заети на около 80%, денем заради поста за Рамазан заведенията са празни и ги посещават само туристи, но за най-популярните ресторанти и механи за след залез слънце е нужна предварителна резервация.

Традиционно освен битова химия, храни и облекла българите търсят в Одрин и лекарства. Местните аптеки изпълняват български рецепти. „Купувам тук, защото лекарствата са в пъти по-евтини. За хипертония взимам два медикамента, за които дори с реимбурсация от НЗОК у нас плащам ок. 35 лева. Тук с тези пари си купих лекарствата за пет месеца напред, т.е. са пет пъти по-евтини“ – разказва на излизане от популярната аптека „Ерен Савашчъ“ българка с торба илачи.

„Голяма част от клиентите ни са българи. Оплакват се, че у вас лекарствата са с много високи цени. Защо има разлика ли? Не, не защото вашият пазар е малък. При нас цените на медикаментите не са пазарни, а са регулирани от държавата. Тя е този, който преговаря с големите производители на лекарства и договаря най-добрата цена, ние наистина сме голям пазар, но факт е, че държавата успява да принуди производителите да продават на ниски цени. А след това не позволява на аптеките да продават над пределните", обяснява за „Телеграф“ на добър български фармацевт. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията