Вдигат автомати без връзка с данъчните

Под 17% от машините на самообслужване са изпълнили изискванията на НАП

Вдигат автомати без връзка с данъчните      | StandartNews.com

София. Автоматите на самообслужване и детските клатушки, които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите със сървърите на НАП, от днес, 1 ноември, ще бъдат запечатвани.

Машините, на които няма обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети, съобщиха от Националната агенция за приходи. Законът задължи собствениците на автомати на самообслужване и машини с развлекателен характер, които работят с пускане на стотинки, да свържат устройствата си с НАП до края на октомври. Работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., предупреждават от НАП. От 1 ноември данъчните ще проверяват преимуществено именно автоматите на самообслужване. Отсрочка не е предвидена, заявиха от приходното ведомство.

До момента само около 2500 машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване. Това означава, че под 17% от машините са изпълнили изискванията на НАП. Останалите трябва да спрат работа, докато се вържат с НАП.

"Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг секторът можеше да го направи", каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор "Контрол" в НАП. За клиентите на автомати на самообслужване, които са вързани с НАП, е важно да знаят, че номерът на касовата им бележка се изписва на електронен дисплей, хартиен касов бон не се отпечатва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай