Възможно? Ще стане ли горивото над 4 лева за литър

Говори Венко Сабрутев

Възможно? Ще стане ли горивото над 4 лева за литър | StandartNews.com

След кратко примирие, "Лукойл" отново скара управляващите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако депутатите не дойдат в парламента за извънредно заседание в петък, ще отложат разглеждането на наложеното от президента вето за друг ден. 

Депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев е на мнение, че по време на предизборна кампания не трябва да се правят заседания, които може да се използват от опозицията за предизборна кампания. 

"От вота на недоверие видяхме, че само кандидати за кметове се изказваха. На "Възраждане" им трябва трибуна, от която да агитират. Не трябва да има извънредно заседание", категоричен бе Сабрутев пред Bulgaria ON AIR.

"В текстовете, които ПП-ДБ не искат да бъдат обсъдени, пише, че от 31 октомври правителството трябва да започне да събира пари от "Лукойл" - по 2,9 млн. лв. на ден и да ги разпределя на хората по тази компенсация от 73 ст.", каза по-рано днес Делян Добрев от ГЕРБ.

Венко Сабрутев недоумява откъде и как Делян Добрев е калкулирал 73 стотинки на ден.

"Законът е разписан така, че да не вземе държавата нито един лев. Уж беше за компенсации за покупка на горива, а се оказва за средства за карти за градския транспорт. Ако г-н Добрев наистина искаше България да започне да събира свръхпечалби от "Лукойл", нямаше да се сложи изискване този закон да бъде синхронизиран с ЕК. И до момента не е събран един лев, защото служебният кабинет на Радев не направи необходимото, за да го синхронизира с ЕК", обясни той.

Сабрутев твърди, че за 12 години управление на ГЕРБ от "Лукойл" не са платили нито един лев данък. 

"В същото време Добрев казва, че 3 млрд. на година е данъкът, който "Лукойл" може да плаща в хазната. 12 години по 3 млрд. отива към една втора от БВП на страната. Имаме ползване на нефтено пристанище на цената на два магазина за бельо в мола. Дерогацията върна бизнеса на "Лукойл" в България. Вече "Лукойл" работи през българска компания, ще си плаща регулярните данъци и данъците свръхпечалба", каза още депутатът от ПП-ДБ.

По думите на Сабрутев е гласувано плавно отпадане на дерогацията, така че да няма шок на пазара на горива. 

"Ефектът на дерогацията е 90 стотинки. От лятото досега цените на суровия петрол Urals рязко се повишиха. Ако махнем дерогацията от днес за утре, ще има цена от над 4 лв. на литър плюс 30-40 стотинки допълнителна добавка, защото сме създали недостиг на горива", предупреди народният представител.

"Г-н Борисов не ходи по бензиностанциите и няма представа какво се случва. Това го прави уязвим за хора, които вече веднъж го свалиха от власт. Г-н Добрев се опитва да накара да настъпи една и съща мотика втори път г-н Борисов", отбеляза Сабрутев и добави: На пазара се чува, че има голям инвеститорски интерес към "Лукойл", който до момента е бил непродаваем, защото е бил "златната кокошка".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай