Неделя,

Важно решение на "Газпром" от 1 септември

От: Редакция -
27719
Важно решение на "Газпром" от 1 септември
A
A
A

Руската компания "Газпром" е намалила доставките на газ за френската енергийна корпорация "Енжи" (Engie) заради неплащане на юлските доставки в пълен обем, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руската компания. Днес холдингът е уведомил "Енжи", че доставките на газ ще спрат изцяло от 1 септември, докато не бъде извършено пълно заплащане.

"Газпром" казва, че към края на работния ден на 30 август "Газпром експорт" не е получил в пълен обем плащанията за газа, доставен на френската компания през юли по действащите договори и отбелязва, че в съответствие с указа на руския президент от 31 март 2022 г. "За специалния начин за изпълнение от страна на чуждите покупатели на задълженията си към руските доставчици на природен газ" се забранява по-нататъшната доставка на газ за чуждестранен покупател, ако в договорения срок плащането не е било извършено в пълен обем. Затова "Газпром" е уведомил "Енжи" за пълно преустановяване на доставките на газ, започвайки от 1 септември 2022 г, до момента на получаване в пълен обем на паричните средства за доставения газ. 

"Енжи" е отказала да коментира решението на руската компания, предаде Франс прес. Тази сутрин "Енжи" каза, че у била уведомена от "Газпром" за допълнителни и незабавни намаления на доставките на газ "поради разногласия между страните относно прилагането на договорите". Групата припомни, че вече е въвела мерки, за да може да снабдява клиентите си дори при прекъсване на доставките на  "Газпром". Доставките на руски газ за "Енжи" вече бяха намалели значително след началото на конфликта в Украйна, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com