В Хърватия не се шегуват. Ето как укротяват инфлацията

Правителството предприе строги мерки

В Хърватия не се шегуват. Ето как укротяват инфлацията | StandartNews.com

Хърватия продължава да страда от нелоялните търговски практики, които неправомерно повишават цените, след като страната прие еврото от 1 януари. След две седмици засилен контрол властите в Хърватия установиха, че около 40% от фирмите неоснователно са вдигнали цените и ги глобиха с общо 234 000 евро.

Глобата за фирми е 26 000 евро и до 1090 евро за индивидуални търговци, предава Reuters.

Хърватия стана 20-ата страна, която се присъедини към еврозоната на 1 януари. Още в първите дни на новата година стана ясно, че търговците неправомерно закръгляват цените нагоре при конвертирането на валутите.

Това накара правителството да предприеме мерки срещу тях, като ги предупреди, че ще наложи глоби, ще отмени енергийните субсидии или ще повиши данъците, освен ако не върнат цените обратно на нивата преди еврото.

Докато търговците на дребно твърдят, че цените до голяма степен не са били засегнати от смяната на еврото и обвиняват инфлацията, правителството изпрати масово инспектори в магазините и доставчиците на услуги за проверки. То започна да изисква от големите търговски вериги да докладват цените на всеки един продукт на двуседмична база.

Освен всичко това хърватският премиер Андрей Пленкович се закани, че при продължаващи нарушения страната ще наложи таван на цените на 100 от най-необходимите стоки.

Някои опозиционни лидери критикуваха правителството, че въвежда еврото във време на висока инфлация и енергийна криза, предизвикана от войната в Украйна, като същевременно не реформира достатъчно икономиката си.

Правителството отдавна се застъпва за предимствата от използването на еврото, заявявайки, че то ще укрепи икономиката, ще подобри инвестиционния климат и ще направи Хърватия по-устойчива на външни шокове, пише economic.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай