Удължиха регулаторния период за енергоцените до 31 юли

Депутатите решиха НЕК да изкупува ток само на най-ниска цена

Удължиха регулаторния период за енергоцените до 31 юли | StandartNews.com

София Парламентът удължи с месец регулаторния период за цените на топло- и електроенергията.

Всички присъстващи в залата 115 депутати приеха срокът да се удължи до 31 юли. Така бе избегната патовата ситуация в понеделник, 1 юли, когато вече регулаторният период до 30 юни ще е изтекъл, цените на топлото и тока да не бъдат определени и да настъпи пълно объркване. Очакването на народните представители е президентът Росен Плевнелиев да подпише още днес указа за изменението в закона и той да бъде обнародван в извъреден брой на Държавен вестник.

Вносител на проекта е председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай от ДПС.

"Ако не приемем това удължение, изпадаме в хипотеза, че от 1 юли целия сектор ще е без цени и без регулаторна рамка и хаос", обясни от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев

"Искрено ми се ще да вярвам, че президентът Росен Плевнелиев ще постъпи като президент на всички българи и няма да бави подписването на указ за обнародване на промените в Закона за енергетиката. Искрено се надявам, че няма да защитава олигархични интереси в енергетиката", заяви Куюмджиев.

Парламентът гласува на второ четене и други изменения в  Закона за енергетиката. Решено беше да отпадне задължението на НЕК да изкупува тока от всички производители, а да прави това само от тези, чиято цена е най-ниска. Депутатите гласуваха и от цената за пренос да отпаднат добавките за зелена и кафява енергия и за невъзвращаемите разходи.

Според Явор Куюмджиев с тази промяна ще бъдат спестени между 260 и 200 милиона лева в цялата енергийна система и ще се позволи да бъдат намерени резерви, с които да се намали цената на тока за крайния потребител.

Крайните снабдители вече ще продават на обществения доставчик количествата електроенергия, която са закупили по Закона за ВЕИ по цената, по която са я закупили. „С този текст решаваме, че всички онези ВЕИ-та, които бяха построени и включени в системата на електроразпределителните дружества, всяко ЕРП самостоятелно закупуваше произведената енергия от включените към тях ВЕИ-та. Сега казваме, че тази енергия се изкупува от обществения доставчик – НЕК", обясни председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай